Intrebare:
Care este cadrul legal si monografia contabila pentru vanzarea unor produse cu valoare zero? Articolele de stoc pot fi date clientilor astfel: - campanie marketing, bonus, incluse in garantie, alte situatii.
Raspuns:
Cadrul legal normativ cu caracter general privind administrarea oricarei societati comerciale, deci inclusiv dreptul de a dispune de activele societatii si de a incheia contracte comerciale de vanzare apartine administratorului societatii, conform Legii 31/1990 privind societatile comerciale, republicata cu modificari.
Aceasta dispunere de active trebuie sa fie exercitata cu buna credinta, in interesul societatii, deoarece este considerata infractiune utilizarea creditului societatii in interese contrare interesului societatii, conform art. 272 alin. (1) pct. 2 din Legea 31/1990.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Astfel, o simpla vanzare cu pretul zero consideram ca nu este in interesul societatii, dar pot fi adoptate diverse solutii pentru distribuire gratuita de bunuri in campanii de reclama si publicitate.
Daca se intampla situatii de vanzari de bunuri sub costul de achizitie sau productie, aceste spete sunt considerate in principiu interzise de art. 17 din OUG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor pe piata. Acest act normativ enumera expres situatiile in care vanzarea sub costuri este permisa, dintre care amintim lichidari, soldari, vanzari promotionale, vanzarea unui stoc mai vechi de 3 luni.
Fiecare dintre aceste procedee de vanzare sub costuri trebuie sa respecte o procedura distincta, stabilita atat de OUG 99/2000, cat si de normele metodologice de aplicare.
Din punct de vedere fiscal, se considera cheltuieli de reclama si publicitate, deductibile la determinarea impozitului pe profit si bunurile care se acorda gratuit in cadrul unor campanii de publicitate sub forma de mostre, sau bunuri utilizate la punctele de vanzare pentru a fi incercate de clienti, conform art. 21 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal.
Tratamentul TVA aplicabil acestor distribuiri de mostre in actiuni de reclama si publicitate este reglementat de art. 128 alin. (8) lit. e) din Codul fiscal, iar daca adoptati acest tratament fiscal va recomandam sa urmati procedura stabilita de norma metodologica. Un raspuns mai detaliat privind tratamentul TVA poate fi elaborat de noi pe o situatie concreta.