Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Contraventii si sanctiuni privind serviciile intracomunitare

Data actualizarii: 18 Noiembrie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVAcod 300cod 301taxa pe valoarea adaugatadecont de TVA

Evidenta fiscala

In baza prevederilor O.G. nr. 92 din 24 decembrie 2003, republicata, privind Codul de procedura fiscala, neintocmirea evidentei fiscale in scopuri de TVA reprezinta contraventie in baza prevederilor articolului 219 alineatul (1) lit. c): “Constituie contraventii urmatoarele fapte: c) nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 56”.

La alineatul (1) al articolului 56 “Prezentarea de inscrisuri” se reglementeaza obligatia intocmirii evidentei fiscale: “(1) In vederea stabilirii starii de fapt fiscale, contribuabilul are obligatia sa puna la dispozitie organului fiscal registre, evidente, documente de afaceri si orice alte inscrisuri…”.

Evidenta fiscala a operatiunilor intracomunitare cu servicii consta in intocmirea urmatoarelor jurnale:
• pentru prestarea unui serviciu intracomunitar: jurnalul pentru vanzari. In cadrul prestarilor intracomunitare a serviciilor de procesare este obligatorie si intocmirea registrului bunurilor mobile corporale primite in scopul evaluarii sau efectuarii de lucrari asupra acestora;
• pentru achizitia unui serviciu intracomunitar: jurnalul pentru cumparari.

Contraventia se sanctioneaza in baza prevederilor articolului 219 alin. (2) lit. a) cu amenda cuprinsa intre 25.000 lei si 27.000 lei.

Nu poate fi sanctionata intocmirea incorecta a evidentei fiscale deoarece o astfel de contraventie nu este reglementata in mod expres prin Codul de procedura fiscala, singurul act normativ prin care se reglementeaza contraventiile si sanctiunile aferente nerespectarii legislatiei fiscale. De asemenea, intocmirea incorecta a unui jurnal pentru TVA nu poate fi asimilata neintocmirii acestora astfel incat evidentierea eronata a operatiunilor sa fie sanctionata.

Raportarea fiscala

Raportarea fiscala a operatiunilor intracomunitare de servicii se efectueaza in baza urmatoarelor doua declaratii:
- Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (cod 390 VIES), reglementata prin O.M.F.P. nr. 76 din 21 ianuarie 2010. Aceasta este o declaratie cu caracter informativ ale carei informatii nu se preiau in fisa sintetica pe platitor a persoanei impozabile care raporteaza operatiunea;

- Decont de taxa pe valoarea adaugata (cod 300), reglementat prin O.M.F.P. nr. 77 din 21 ianuarie 2010 sau Decont special de taxa pe valoarea adaugata (cod 301) reglementat prin O.M.F.P. nr. 75 din 21 ianuarie 2010. Decontul de TVA este o declaratie cu caracter fiscal, motiv pentru care informatiile referitoare la obligatia de plata sau la dreptul de rambursare a TVA se preiau in fisa sintetica pe platitor a persoanei impozabile care raporteaza operatiunea.

Raportarea prin declaratia cod 390

Nedepunerea formularului „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare” cod 390 VIES sau depunerea acesteia cu date incorecte si incomplete cu privire la prestarea sau achizitia de servicii intracomunitare nu poate fi sanctionata nici de catre organul de administrare a impozitelor si taxelor, dar nici de catre organele de inspectie fiscala.

Sanctiunea nu poate fi aplicata deoarece articolul 2191 din O.G. nr. 92 din 24 decembrie 2003, republicata, privind Codul de procedura fiscala se refera doar la contraventiile aferente operatiunilor intracomunitare cu bunuri. Dovada celor mentionate este chiar textul de lege de la articolul 2191 alin. (1) si (2):
• alineatul 1:
“Constituie contraventie nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative reglementate la titlul VI din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sau depunerea de astfel de declaratii cu sume incorecte ori incomplete.”

• alineatul 2:
“Fapta prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete.”

Aceasta amenda nu poate fi aplicata in situatia nedepunerii sau depunerii cu sume incorecte /incomplete a declaratiei recapitulative pentru serviciile intracomunitare.

Desi obligativitatea raportarii fiscale a serviciilor intracomunitare a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2010, totusi, pana la aceasta data nu s-au efectuat modificari ale articolului 2191 din Codul de procedura fiscala privind extinderea contraventiilor de la achizitia/livrarea intracomunitara de bunuri la achizitia/prestarea intracomunitara de servicii.

In concluzie, in lipsa unei referiri in cuprinsul articolului 2191 din Codul de procedura fiscala si la prestarile de servicii, se poate aprecia ca vointa legiuitorului a fost aceea ca pentru astfel de operatiuni sa nu se aplice vreo sanctiune.

Raportarea prin decontul de TVA

Nedepunerea formularului “Decont de taxa pe valoarea adaugata (cod 300)” sau a formularului
“Decont special de taxa pe valoarea adaugata” (cod 301) se sanctioneaza in baza prevederilor articolului 219 alin. (1) lit. b) din O.G. nr. 92 din 24 decembrie 2003, republicata privind Codul de procedura fiscala
“Constituie contraventii urmatoarele fapte: b) neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume”.

Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 lei la 5.000 lei, reglementata prin articolul 219 alin. (2) lit. d).

Nu se considera contraventie depunerea unui decont de TVA cu date eronate sau incomplete.
Anumite date eronate din decontul de TVA cod 300 pot fi corectate in baza O.M.F.P. nr. 179 din 14 mai 2007 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata.

In categoria erorilor materiale se incadreaza:
• erori de transcriere:
- preluarea eronata a sumelor din jurnale;
- inversarea unor cifre din sumele trecute in decont;
- preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare);
• inregistrarea in decont a diferentelor de taxa pe valoarea adaugata de plata, constatate de organele de control;
• erori provenind din inscrierea in decontul de taxa pe valoarea adaugata a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.

Informatiile incorecte sau incomplete raportate initial prin decontul de TVA cod 300, pot fi corectate si completate prin deconturile care se completeaza si se depun la organul fiscal in perioada fiscala urmatoare la randurile de regularizari.

Spre deosebire de decontul de TVA cod 300, pentru corectarea datelor raportate initial prin formularul
“Decont special de taxa pe valoarea adaugata" cod 301 este permisa depunerea unui nou formular cod 301 care are rolul unei “declaratii rectificative”. Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular.

Corectarea erorilor materiale pentru decontul de TVA cod 300 sau rectificarea unui decont de TVA cod 301 nu este posibila pentru perioade fiscale care au fost supuse inspectiei fiscale sau pentru care este in curs de derulare o inspectie fiscala.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X