email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nu uitati: MFP reaminteste ca Formularul 205 se depune obligatoriu pana la finalul lunii

Legea nr. 571/2003formularul 205plata impozitimpozit retinutcompletare declaratie

MFP  a emis un document care cuprinde aspecte legate de completarea si depunerea formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si casttigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit".

Urmare modificarii prevederilor alin. (2) al art. 93 si a abrogarii alin. (3) al art. 93 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, se intelege ca toti platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Este vorba despre formularul 205 "declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit" reglementat prin Ordinul Presedintelui ANAF nr. 52/2012 (publicat in M.O. nr. 72/30.01.2012)

 Formularul se va depune in mod obligatoriu in format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta elaborat de ANAF si pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe portalul ANAF.

Suportul magnetic sau optic va fi insotit de situatia centralizatoare prevazuta la sectiuneaII "Date recapitulative" din formularul 205, in format hartie, semnata si stampilata, potrivit legii.  Formularul se depune pana la data 29.02.2012 pentru veniturile realizate incepand cu 1 ianuarie 2011.

 Declaratia se completeaza si se depune de catre:

- platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa, conform Titlului III din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
- intermediari, societatile de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alti platitori de venit, dupa caz, pentru castiguri/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
- platitori de venituri din activitati agricole realizate de persoanele fizice din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare
industriala sau catrealte unitati, pentru utilizare ca atare, potrivit art.74 alin.(4) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si pentru care nu s-a retinut impozit in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, padurilor si
dezvoltarii rurale nr.190/2009.

Declaratia poate fi rectificata, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.


ATENTIE: Declaratia rectificativa va cuprinde, pe tipuri de venit numai pozitiile corectate, declarate eronat in Declaratia initiala sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in Declaratia initiala.

In cazul in care, Declaratia se corecteaza prin eliminarea unei poziTii declarate eronat in Declaratia initiala, in tabelul de la sectiuneaIV din formular se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din Declaratia initiala, iar la col.4-7, se va inscrie cifra "0" (zero).

NOUTATI referitoare la completarea formularului

In cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiaSi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri, din cadrul categoriilor de venituri, se completeaza un singur formular.
Pentru fiecare tip de venit platit se genereaza in acelasi formular, la Sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", cate un tabel.  A fost introdusa o noua sectiune -sectiuneaII "DATE RECAPITULATIVE"

Este un tabel care se genereaza cu ajutorul programului de asistenta si reprezinta situatia centralizatoare a datelor declarate, pe tipuri de venit. Dupa completarea integrala a formularului 205, aceasta situatie se listeaza in doua exemplare, iar originalul se depune la organul fiscal, in format hartie, semnat si stampilat, impreuna cu formatul electronic al declaratiei. in sectiuneaIV "DATE INFORMATIVE PRIVIND IMPOZITUL RETINUT LA SURSA SI CASTIGURILE/PIERDERILE REALIZATE, PE BENEFICIARI DE VENIT" au fost introduse 3 noi coloane, astfel:

- coloana 3 "Plata anticipata"/"Impozit final" - se completeaza corespunzator regimului de impozitare aplicabil veniturilor platite.

Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectual#; din vanzarea bunurilor in regim de consignatie; in baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial; din activitati de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara; si din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil platitorii de venituri completeaza una dintre cele doua rubrici in functie de optiunea exercitata de contribuabil in contractul respectiv, conform prevederilor art. 52 si 521 din Codul fiscal.

Rubrica nu se completeaza in cazul castigurilor/pierderilor din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, deoarece impozitul a fost platit la organul fiscal direct de catrecontribuabil si declarat prin formularul 225.

- coloana 4 "Castig" si coloana 5 "pierdere" - se completeaza numai pentru castigurile din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise si pentru veniturile sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare.

La coloana 6 "Baza de calcul a impozitului" - se inscrie baza de calcul a impozitului, reprezentand totalul venitului impozabil/castigului realizat de fiecare beneficiar de venit, intr-un an fiscal. Nu se completeaza pentru operatiunile privind transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

In formularul 205 se evidentiaza fiecare beneficiar de venit pentru care platitorul de venit a retinut impozit la sursa si/sau a efectuat plata veniturilor.

Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, se cuprinde in Declaratia aferent# perioadei in care a avut loc aprobarea situatiilor financiare anuale.

Pentru castigurile/pierderile realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise sau venituri din activitati agricole si pentru care nu s-a retinut impozit potrivit legii, la col.7 "Impozit retinut" se inscrie cifra "0" (zero).


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea nr. 571/2003formularul 205plata impozitimpozit retinutcompletare declaratie

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 08 Februarie 2012


Votati articolul "Nu uitati: MFP reaminteste ca Formularul 205 se depune obligatoriu pana la finalul lunii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 08 Februarie 2012 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X