Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Proiectul legii preventiei. Care sunt contraventiile pentru care utilizatorii caselor de marcat ar putea scapa de amenzi?

Data actualizarii: 30 Martie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
aparate de marcat electronice fiscaleemitere bonlegea preventieipretul de vanzare

Printre contraventiile care ar putea intra sub incidenta legii preventiei, conform proiectului de lege, se regasesc trei contraventii prevazute de OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare. Este vorba de urmatoarele contraventii, prevazute la art. 10 lit. f), g) si h) din ordonanta:

- emiterea bonului fiscal continand date eronate, altele decat pretul de vanzare a bunului/tariful de prestare a serviciului, sau fara ca acesta sa contina toate datele obligatorii prevazute de OUG 28/1999. Conform OUG 28/1999 aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 3.000 lei.

- neinmanarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal si/sau neeliberarea facturii la solicitarea clientului. Contraventia se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 1.250 lei, care se aplica persoanelor fizice.

- neindeplinirea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligatiei de a afisa anuntul de atentionare a clientilor cu privire la obligatia de a emite bon fiscal si de a-l inmana clientilor. Contraventia se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 3.000 lei.

Concret, conform proiectului legii preventiei, in cazul savarsirii uneia dintre aceste contraventii, la prima constatare se aplica sanctiunea avertismentului. Agentul constatator intocmeste un plan de remediere in care stabileste masuri si termene de remediere, cu urmatoarele exceptii:

a) in cazul in care, in cursul derularii controlului, contravenientul isi indeplineste obligatia legala;
b) in cazul in care contraventia savarsita nu este continua;
c) in cazul in care, la reluarea controlului, agentul constatator s-ar afla in situatia de a constata si sanctiona aceeasi fapta.


In termen de maxim cinci zile lucratoare de la data expirarii termenului de remediere, agentul constatator are obligatia sa reia controlul, completand planul de remediere anexat la procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei si, daca este cazul, registrul unic de control, cu mentiuni privind modalitatea de respectare a masurilor de remediere dispuse.


In situatia in care, cu ocazia reluarii controlului, se constata ca contravenientul nu a respectat masurile de remediere stabilite in termenul acordat, agentul constatator incheie un alt proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, prin care persoana competenta aplica sanctiunea/sanctiunile contraventionale cu respectarea legislatiei in vigoare.

Termenul de remediere prevazut de proiect este de 90 de zile calendaristice.

Utilizatorii  caselor de marcat ar putea beneficia de aceste masuri o singura data pentru oricare dintre aceste contraventii, in termen de 3 ani de la data aplicarii sanctiunii avertismentului. In cazul in care, dupa ce a fost sanctionat cu avertisment, contravenientul savarseste din nou aceeasi contraventie in termen de 3 ani, sunt direct aplicabile prevederile legale in vigoare privind constatarea si sanctionarea contraventiilor.  

Astfel, dintre contraventiile prevazute de OUG 28/1999 doar trei se regasesc printre contraventiile prevazute de proiectul legii preventiei. Forma actuala a proiectului cuprinde 396 de contraventii care ar putea intra sub incidenta legii preventiei, din diverse acte normative, printre care se regasesc: Legea contabilitatii 82/1991, Codul muncii,  HG nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Codul vamal, LEGEA nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar s.a.

Prin adoptarea legii preventiei se urmareste implementarea unor masuri care sa asigure prevenirea savarsirii de contraventii de catre persoane le/entitatile care desfasoara activitate economica.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X