Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati cu punct de lucru in alta localitate decat cea in care se afla sediul. La acordarea avansului catre delegatul respectiv se inregistreaza 542 = 5311 1500 lei. Din aceasta suma, 800 lei salarii raman salariatului de la punctul de lucru, 400 lei avans pentru alte cheltuieli de efectuat si 300 lei avans pentru cheltuieli de deplasare delegat.
Vom vedea cum ar trebui contate corect aceste operatiuni, in conditiile in care nu exista organizata CASA-lei si la punctul de lucru, precum si care vor fi documentele justificative (altele decat dispozitia de plata pentru delegat si decontul de cheltuieli).
Solutia consultantului:
Conform art. 43 alin. (3) din Legea societatilor comerciale 31/1990, punctele de lucru sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor si se mentioneaza numai in cadrul inmatricularii societatii in registrul comertului de la sediul principal.
Din punct de vedere contabil, potrivit art. 7 din OMFP 3055/2009 subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul in Romania, organizeaza si conduc evidenta contabila proprie, astfel incat aceasta sa permita determinarea informatiilor si a obligatiilor prevazute de lege, iar persoanele juridice carora le apartin sa poata intocmi situatii financiare anuale.
In acest sens, prin subunitati fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul in Romania, se intelege sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, infiintate potrivit legii.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Pct. 1 alin. (4) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin ordinul mai sus mentionat stabileste ca societatile comerciale care au subunitati organizeaza si conduc contabilitatea astfel incat sa fie disponibile informatiile necesare privind activitatea desfasurata de aceste subunitati.
In baza celor prezentate apreciem ca, la punctul de lucru trebuie organizata evidenta contabila proprie. Evidenta decontarilor intre unitate si puntul de lucru care conduce contabilitate proprie se tine cu ajutorul contului 481 - "Decontari intre unitate si subunitati". Sumele transferate din casieria unitatii punctului de lucru se inregistreaza cu ajutorul acestui cont, astfel:
481 = 5311
"Decontari intre unitate si subunitati" "Casa in lei"
La acordarea sumelor din casierie se intocmeste Dispozitie de plata catre casierie (Cod 14-4-4).
La punctul de lucru se vor inregistra sumele primite prin formula contabila:
5311 = 481
"Casa in lei" "Decontari intre unitate si subunitati"
La punctul de lucru se inregistreaza platile efectuate, in baza documentelor justificative (dispozitii de plata, deconturi de cheltuieli) si se intocmeste Registrul de casa.