Vom stabili mai jos in ce masura se poate micsora capitalul social (marit din aport asociat) pentru a se diminua pierderea din contul de profit si pierdere.
Capitalul social subscris si varsat se inregistreaza in evidenta contabila pe baza actelor de constituire a societatii si a documentelor justificative privind varsamintele de capital. Contabilitatea analitica a capitalului social la o societate cu raspundere limitata se tine pe asociati, cuprinzand numarul si valoarea nominala a partilor sociale subscrise si varsate.
Din punct de vedere contabil, in conformitate cu prevederile pct. 249 alin. (1) din OMFP 3055/2009, cu modificarile ulterioare, pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
Potrivit dispozitiilor pct. 243 alin. (5) ultima teza din OFMP 3055/2009, modificarea capitalului social se efectueaza numai pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor, cu respectarea legislatiei in vigoare.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Potrivit reglementarilor Legii societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, capitalul social al unei societati cu raspundere limitata nu poate fi mai mic de 200 lei.
Reducerea capitalului social este prevazuta de Legea societatilor comerciale la art. 207 si urmatoarele. La art. 208 se prevede ca reducerea capitalului social se poate considera realizata numai dupa trecerea a doua luni din ziua in care hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
In acest termen creditorii pot face opozitie fata de reducerea capitalului, pana la achitarea datoriilor societatii catre ei, iar asociatilor nu li se pot face plati.
Dupa trecerea celor doua luni se depun la Registrul comertului urmatoarele documente:
- Cerere de inregistrare (original);
- Actul modificator al actului constitutiv (original);
- Actul constitutiv actualizat,
- Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale.
Dupa depunerea documentelor solicitate (este bine de parcurs si site-ul registrului comertului) societatea va primi un certificat de inregistrare de mentiuni pentru actul constitutiv modificat.
La data cand adunarea actionarilor a hotarat reducerea capitalului se face urmatoarea inregistrare:
1012 = 456
"Capital subscris "Decontari cu asociatii
varsat" privind capitalul"
Dupa eliberarea certificatului de mentiuni pentru actul constitutiv modificat se va proceda la plata in beneficiul asociatilor si se va inregistra:
456 = 5121
"Decontari cu asociatii "Conturi la banci in lei"
privind capitalul"
Reducerea capitalului social se poate realiza, printre altele, prin:
- micsorarea numarului de parti sociale,
- reducerea valorii nominale a partilor sociale,
- restituirea catre asociati a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social, calculata egal pentru fiecare parte sociala,
- alte procedee prevazute de lege.
Din punct de vedere fiscal, operatiunea nu este impozabila deoarece, potrivit dispozitiilor art. 7, alin. (1), pct. 12 din Codul fiscal, aceasta nu este considerata o distribuire de dividend, atunci cand capitalul social a fost constituit (majorat) din sursele proprii ale asociatilor.