email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microintreprindere. Dizolvare cu lichidare. Ce impozit se aplica pentru vanzarea activelor?

dizolvare cu lichidareimpozit venitmicrointreprindereimpunerecod fiscalimpozitlichidare


In situatia de mai jos, analiza porneste de la o societate comerciala care nu a avut activitate de la infiintare si care a trecut de la 1 februarie 2013 la impozit pe venitul micro se afla in prezent in procedura de dizolvare cu lichidare initiat de Registrul Comertului.

Ca urmare a neactualizarii datelor asociatilor si expirarii dovezii de sediu ONRC a trimis o citatie in data de 31.10.2013 prin care este chemata in instanta de judecata in data de 28.01.2014, solicitand dispunerea dizolvarii societatii.

Societatea a depus la Tribunal in 24.01.2014 o adresa prin care este de acord cu demararea procedurii de dizolvare. Prin urmare in 28.01.2014 instanta admite solicitarea de dizolvare. A urmat procedura legala de 30 de zile de comunicare catre parti, apoi urmeaza alte 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial (16.04.2014). In cazul in care nu se face opozitie, dupa aceste ultime 30 de zile, abia atunci se va numi lichidatorul.

Societatea are un singur activ, un teren care va fi valorificat in anul 2014 in vederea lichidarii. Societatea nu a inregistrat venituri de la data constituirii. Se va constata astfel daca in cazul vanzarii terenului este aplicabil in 2014 impozitul pe venitul microintreprindere sau impozitul pe profit.

In opinia noastra, primirea citatiei  in data de 31.10.2013 nu obliga societatea sa depuna pana la data de 31 ianuarie 2014 modificarea vectorului fiscal din platitoare de impozit pe venit microintreprindere in platitoare de impozit pe profit deoarece in anul 2013 nu se incadreaza in prevederile art.  112^1 lit. e)  "Definitia microintreprinderii"    " In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:...

e) nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii".

Practic, starea de dizolvare cu lichidare intervine in ianuarie  2014 la momentul dispunerii deschiderii  procedurii de dizolvare prin lichidare, motiv pentru care se considera ca la 31.12.2013 sunt indeplinite conditiile de la art. 112^1. 

Astfel, societatea respectiva are statut de platitoare de impozit pe venit microintreprindere atat in anul 2013 cat si in anul 2014. In situatia in care, din diverse motive,  lichidarea nu se va efectua pana la data de 31.12.2014, societatea respectiva va avea obligatia sa schimbe in anul 2015 regimul fiscal de la statutul de platitoare pe veniturile microintreprindere  la acela de platitoare de impozit pe profit deoarece nu se mai respecta  prevederile art. 112^1 lit. e) din Codul fiscal. In acest caz, sunt  aplicabile prevederile art. 112^2 alin. 5 din Codul fiscal "Microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 112^1".

Deci,  conditia de a fi microintreprindere nu mai este indeplinita in anul 2014, la data de 31.12.2014, motiv pentru care schimbarea vectorului fiscal va fi solicitata in cursul lunii ianuarie 2015. Astfel, se considera ca societatea respectiva a existat ca microintreprindere in anul fiscal 2014, aspect reglementat in mod expres prin art. 112^4 alin. (2) din Codul fiscal  "In cazul unei microintreprinderi care se infiinteaza sau isi inceteaza existenta, anul fiscal este perioada din anul calendaristic in care persoana juridica a existat."
 
In aceasta situatie, veniturile rezultate din vanzarea terenului in cursul anului 2014 vor fi supuse impozitului pe venituri microintreprindere, fiind aplicabile prevederile art.   112^3 " Aria de cuprindere a impozitului"  " Impozitul stabilit prin prezentul titlu, denumit impozit pe veniturile microintreprinderilor, se aplica asupra veniturilor din orice sursa, cu exceptia celor prevazute la art. 112^7".

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dizolvare cu lichidareimpozit venitmicrointreprindereimpunerecod fiscalimpozitlichidare


Data aparitiei: 19 Mai 2014

Votati articolul "Microintreprindere. Dizolvare cu lichidare. Ce impozit se aplica pentru vanzarea activelor?":
Rating:

Nota: 3.8 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X