Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Monografie contabila includere taxare DEEE. Cum procedam?

Data aparitiei: 24 Aprilie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
monografie contabilacumparatoroug 5/2015distribuitoritaxe si impozitetaxare DEEE

Conform OUG 5/2015, producatorii si distribuitorii sunt obligati sa informeze cumparatorii, in momentul vanzarii de EEE, cu privire la costurile colectarii, tratarii si eliminarii in conditii de protectie a mediului, prin evidentierea separata a acestor costuri (Art.34 alin.1).

Care este monografia contabila pentru includerea taxei DEEE in facturile de vanzare echipamente?

Informarea cumparatorilor conform prevederilor OUG 5/2015 se face in timpul vanzarii produselor EEE specificata prin art.34 (1): producatorii si distribuitorii sunt obligati sa informeze cumparatorii in momentul vanzarii de EEE, cu privire la costurile colectarii, tratarii si eliminarii in conditii de protectie a mediului, prin evidentierea separata a acestor costuri. Costurile prezentate nu trebuie sa depaseasca costurile reale suportate atunci cand acestea devin deseuri.

O alta cerinta este furnizarea informatiilor de catre producatori utilizatorilor de EEE din gospodariile particulare despre obligatia de a colecta separat DEEE, sistemele de predare si colectare puse la dispozitia lor, rolul utilizatorilor de EEE din gospodariile particulare in reutilizarea, reciclarea si alte forme de valorificare a DEEE, potentialele efecte nocive asupra mediului si sanatatii umane, informatii care se furnizeaza in instructiunile de utilizare, precum si prin campanii de constientizare.

Dar, daca colectarea, conform art. 9 prin centrele de colectare care au obligatia de a prelua toate DEEE de la detinatori si distribuitori, in mod gratuit si de a asigura evidenta celor intrate si iesite din centrele de colectare nu au cum sa aplice o colectare a taxei DEEE. Tinanad cont si de faptul ca la furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumparatorului, distribuitorii sunt obligati sa preia DEEE in sistem "unul la unul", in mod gratuit, in aceleasi conditii precum cele de livrare a produsului nou si sa informeze cumparatorul despre aceasta fara obligatia de a cumpara EEE de un tip echivalent, distribuitorii nu vor percepe o taxa DEEE.

Taxa DEEE va fi suportata conform art. 33 de catre producatori, care vor trebui sa introduca aceste costuri in pretul de vanzare, pe o pozitie separate pentru evidentiere, iar colectarea DEEE se va face pe proces-verbal de catre centrele de colectare infiintate. Avand in vedere ca suportarea costurilor este atribuita producatorilor, si distribuitorilor, evidentiate distinct pe factura, inregistrarea contabila este urmatoarea:

-achizitia

%              = 401 furnizori
371 marfuri
447 fonduri speciale
4426 TVA deductibila

-vanzarea


4111 clienti    = %

                         707 venituri din vanzarea marfurilor
                         447 fonduri speciale
                         4427 TVA colectata


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Adrian Condurache, economist

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X