Pe adresa redactiei a sosit recent o speta deosebit de interesanta, referitoare la inspectia fiscala si o societate comerciala ce a finalizat procedura de dizolvare si lichidare voluntara si a fost radiata din Registrul Comertului.
Un lucru este cert, legislatia lasa loc de ambiguitati si determina o multime de controverse. In cazul prezentat mai sus, intrebarea adresata consultantilor este pertinenta: societatea mai poate fi verificata de ANAF in perioada ulterioara radierii?
Cu ajutorul specialistilor Dani si Justinian Cucu va punem la dispozitie un raspuns lamuritor.
Dispozitiile legale, prevederile cuprinse la Titlul VII - Inspectia fiscala din Codul de procedura fiscala, nu prevad obligativitatea initierii unei inspectii fiscale in cazul in care societatea se afla in procedura de dizolvare. In acelasi timp, procedura dizolvarii initiata de catre Registrul Comertului nu impiedica organele fiscale sa initieze procedura executarii silite prin toate modalitatile stabilite de Codul de procedura fiscala pentru recuperarea sumelor datorate in conditiile in care sunt si notificate cu privire la aceasta. Pe intreaga perioada in care se realizeaza operatiunile specifice dizolvarii societatea continua sa existe. Mai mult, creditorii societatii (inclusiv administratia fiscala) pot face opozitie la dizolvare daca aprecieaza ca este de preferat mentinerea in fiinta a societatii pentru recuperarea propriilor creante.
Numai dupa finalizarea lichidarii, Registrul comertului va dispune radierea, ceea ce va determina disparitia persoanei juridice si implicit imposibilitatea derularii unei inspectii fiscale asupra societății, dar nu si in ceea ce priveste alte persoane carora li se pot stabili obligatii fiscale ca urmare a incetarii existentei societatii.
Deosebit de important pentru situatia persoanelor implicate in administrarea societatii este art. 27 din Codul de procedura fiscala care stabileste ca in cazul in care societatea a devenit insolvabila adica bunurile si veniturile nu pot asigura recuperarea creantelor (inclusiv situatia in care societatea si-a incetat existenta) se poate angaja raspunderea solidara a altor persoane fizice si juridice. Printre acestea se pot numara asociatii, administratorii, dar si alte societati care au preluat parti insemnate din bunurile, portofoliul de clienti ori salariatii societatii insolvabile.
Stabilirea raspunderii solidare pentru asociati sau administratori se realizeaza, in temeiul art. 28 din Codul de procedura fiscala prin procedura administrativa, iar conditia fundamentala care se regaseste in toate cazurile in care este posibila stabilirea raspunderii - reaua-credinta - este lasata la aprecierea administratiei fiscale.
Asa cum mentionam mai sus procedurile privind dizolvarea societatii nu presupun efectuarea unei inspectii fiscale insa Oficiul National al Registrului Comertului solicita inainte radierii un certificat fiscal cu privire la inexistenta obligatiilor fiscale. Nici eliberarea acestuia, reglementata de art. 112 din Codul de procedura fiscala nu presupune efectuarea unei inspectii fiscale deoarece informatiile cuprinse in certificat sunt completate pe baza evidentei fiscale pe platitor. Cu toate acestea organele fiscale pot solicita prezentarea unor documente, registre ori ale informatii in urma carora pot decide chiar declansarea inspectiei fiscale in masura in care apreciaza ca sunt elemente care sa o justifice.
Trebuie de asemenea avute in vedere si dispozitiile art. 237 indice 1 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 care statueaza ca asociatul care, in frauda creditorilor, abuzeaza de caracterul limitat al raspunderii sale si de personalitatea juridica distincta a societatii raspunde nelimitat pentru obligatiile neachitate ale societatii dizolvate, respectiv lichidate.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Asadar, dupa data radierii o societatea nu mai poate fi obiectul inspectiei fiscale insa aceasta poate sa vizeze alte persoane care pot dobandi obligatii fiscale ca urmare a disparitiei societatii.