Foarte recent s-a adoptat OMFP nr. 2634/2015 privind noile formulare utilizate in activitatea financiar contabila aplicabile in economie incepand cu 1 ianuarie 2016. Cu aceeasi data isi inceteaza aplicabilitatea OMFP nr. 3512/2008 privind regimul documentelor cu caracter financiar contabil.
Tot cu aceasta ocazie se abroga si OMFP nr. 2226/2006 privind utilizarea si numerotarea interna a seriilor de documente, respectiv a seriilor de numere si secvente alfanumerice pentru numerotarea interna a facturilor.
In acest sens, de la inceputul anului urmator avem noi reguli privind utilizarea documentelor financiar contabile si alocarea interna a numerelor si seriilor privind documentele financiar contabile.
Desigur, nu sunt modificari substantiale, fundamentul economic existent si in prezent se pastreaza insa amanuntele fac diferenta.
Fiecare societate, prin politica contabila interna, va proceda la noi reguli privind numerotarea documentelor si formatul utilizat al acestora.
Din punctul de vedere al numerotarii documentelor, entitatile isi asigura un regim intern de numerotare, cu respectarea urmatoarelor reguli:
- se va desemna prin decizie interna scrisa o persoana sau mai multe, dupa caz, care sa aiba atributii privind alocarea si gestionarea numerelor;
- fiecare document va avea un numar si o serie;
- se vor emite proceduri proprii de stabilire si alocare de numere sau serii prin care se va mentiona pentru fiecare exercitiu care esre numarul sau seria de la care se emite primul document.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Actul normativ precizeaza si termenele de pastrare a documentelor financiar contabile, dupa cum urmeaza:
- statele de salarii se pasteaza 50 de ani;
- registrele si celelalte documente financiar contabile se pastreaza 10 ani;
- se precizeaza un numar de 25 de documente pentru care termenul de pastrare este de 5 ani, dintre care amintim: NIR-ul, bonul de consum, Fisa de magazie, Lista de inventariere, Ordinul de deplasare, Angajamentul de plata etc.
Cu stima,
Consultant fiscal,
Auditor financiar,
Adrian Benta