Redam mai jos principalele propuneri din proiectul de ordin privind stabilirea institutiilor financiare care au obligatia de declarare, categoriile de informatii privind identificarea contribuabililor, precum si informatiile de natura financiara referitoare la conturile deschise si/sau inchise de acestia la institutiile financiare, regulile de conformare aplicabile de catre aceste institutii in vederea identificarii conturilor raportabile de catre acestea, precum si procedura de declarare a acestor informatii si a normelor si procedurilor administrative menite sa asigure punerea in aplicare si respectarea procedurilor de raportare si diligenta fiscala prevazute in instrumentele juridice de drept international la care Romania s-a angajat.
Proiectul de ordin pe care vi-l prezentam "reglementeaza doua aspecte majore, respectiv implementara CRS cu privire la conturile financiare asa cum sunt ele elaborate de OECD si emiterea de prevederi de aplicare unitara a CRS, a Legii nr. 207/2015 si a Legii nr. 233/2015".
Conform referatului de aprobare, prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea procedurii de transmitere, de catre institutiile financiare raportoare a informatiilor de natura financiara referitoare la conturile deschise si/sau inchise de contribuabilii nerezidenti la institutiile financiare, regulile de conformare aplicabile de catre aceste institutii in vederea identificarii conturilor
raportabile de catre acestea, normele si procedurile administrative menite sa asigure punerea in aplicare si respectarea procedurilor de raportare si diligenta fiscala prevazute in instrumentele juridice de drept international la care Romania s-a angajat.
Aspecte referitoare la procedurile de diligenta fiscala ce este necesar a fi aplicate de Institutiile Financiare, in vederea asigurarii schimbului automat de informatii
In afara de un standard comun privind informatia care urmeaza a face obiectul colectarii si schimbului automat de informatii, un model eficient de schimb automat de informatii financiare necesita de asemenea un standard comun privind un set solid de proceduri de diligenta fiscala care trebuie urmate de institutiile financiare pentru a identifica conturile care fac obiectul raportarii si a obtine informatiile de identificare a titularului contului ce trebuie raportate in cazul unor astfel de conturi.
Procedurile de diligenta fiscala sunt esentiale pentru ca asigura calitatea informatiei care face obiectul raportarii si schimbului automat de informatii. in final, feedback-ul din partea statului de destinatie catre statul de origine referitor la erori strecurate in informatiile primite, poate sa fie de asemenea un aspect important al unui model eficient de schimb automat.
Prevederi incidente in vederea implementarii schimbului automat de informatii la nivelul Romaniei.
Codul de procedura fiscala prevede la art. 62 alin. (1) faptul ca in cazul realizarii schimbului de informatii privind contribuabilii rezidenti ai statelor cu care Romania s-a angajat printr-un instrument juridic de drept international si pentru imbunatatirea conformarii fiscale internationale, institutiile financiare, inclusiv institutiile de credit, au obligatia sa declare anual organului fiscal din cadrul A.N.A.F. informatii de natura financiara referitoare la conturile deschise si/sau inchise de contribuabilii mentionati in acest alineat la astfel de institutii.
In acest context, alin. (2) al aceluiasi articol prevede faptul ca prin ordin al ministrului finantelor publice, avizat de Banca Nationala a Romaniei si Autoritatea de Supraveghere Financiara, se vor stabili:
a) institutiile financiare, inclusiv institutiile de credit, care au obligatia de declarare;
b) categoriile de informatii privind identificarea contribuabililor statelor cu care Romania s-a angajat printr-un instrument juridic de drept international, precum si informatiile de natura financiara referitoare la conturile deschise si/sau inchise de acestia la institutiile financiare/institutiile de credit;

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
c) entitatile non-raportoare din Romania si conturile excluse de la obligatia de declarare;
d) regulile de conformare aplicabile de catre institutiile mentionate la lit. a), in vederea identificarii conturilor raportabile de catre aceste institutii, precum si procedura de declarare a informatiilor privind identificarea contribuabililor mentionati la lit.a) si a informatiilor de natura financiara referitoare la conturile deschise si/sau inchise de acestia la institutiile mentionate la lit.a);
e) norme si proceduri administrative menite sa asigure punerea in aplicare si respectarea procedurilor de raportare si precautie prevazute in instrumentele juridice de drept international la care Romania s-a angajat.
Urmare a elaborarii legislatiei subsecvente va fi de asemenea necesara adaptarea sistemelor IT si a procedurile interne de cunoastere a clientelei astfel ca institutiile financiare sa poata documenta conturile raportabile incepand cu data de 01 ianuarie 2016.