email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce modificari prevede Codul fiscal pentru 2017?

modificari codul fiscal 2017impozitul pe constructiiformularul 205proprietate intelectualacontributia de asigurari sociale de sanatate

Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015 contine anumite prevederi ce vor intra in vigoare de la 01 ianuarie 2017. De asemenea, pe site-ul Ministerul Finantelor Publice este publicat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal incepand cu 1 ianuarie 2017.

Vom vedea in continuare care sunt schimbarile prevazute in prezent de Codul fiscal, pentru anul 2017.

Profit reinvestit

Art. 22  din Codul fiscal prevede ca facilitatile privind profitul reinvestit se aplica pentru profitul reinvestit in activele produse si/sau achizitionate si puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.

Proiectul ordonantei de urgenta de modificare a Codului fiscal propune abogarea acestor prevederi si aplicarea nelimitata a facilitatii precum  si extinderea acesteia si asupra dreptului de utilizare a programelor informatice.

Contributia de asigurari sociale de sanatate


Incepand cu 01 ianuarie 2017 se va plafona contributia de asigurari sociale de sanatate la valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut. Astfel, pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2017, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.

Pentru veniturile realizate incepand cu 01 ianuarie 2017 persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din investitii si venituri din alte surse, vor datora contributia de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri.

In anul 2016 aceste persoane nu au datorat contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri in situatia in care au realizat urmatoarele venituri:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati independente;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) - (9) din Codul fiscal;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- indemnizatii de somaj;
- indemnizatii pentru cresterea copilului;
- ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.

 

Formularul 205 – „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit"

Incepand cu 01 ianuarie 2017, pentru veniturile realizate in anul 2016, conform prevederilor art. 132 din Codul fiscal, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor nu mai depun formularul 205.

  • Proiectul de ordonanta de urgenta de modificare a Codului fiscal propune eliminarea obligatiei de depunere a acestui formular si de catre platitorii urmatoarelor venituri: venituri  din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala, din pensii, din arendare, precum si a persoanelor juridice care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului datorat de persoana fizica in cazul asocierilor dintre o persoana juridica contribuabil potrivit titlului II - Impozitul pe profit sau titlului III - Impozitul pe veniturile microintreprinderilor si o persoana fizica, care au obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit .

Taxa pe valoarea adaugata

Incepand cu 01 ianuarie 2017 cota standard TVA se va reduce de la 20% la 19%.

Cota de 19% se va aplica pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care faptul generator – data livrarii/prestarii- intervine incepand cu 01 ianuarie 2017.

In cazul in care se emit facturi in anul 2016 (inainte de livrare/prestare, pentru avansuri incasate) insa faptul generator intervine dupa data de 01 ianuarie 2017 se vor efectua regularizari pentru a se aplica cota in vigoare la data livrari de bunuri/prestarii de servicii.

In cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare, cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia situatiilor in care este emisa o factura sau este incasat un avans, inainte de data livrarii/prestarii, pentru care se aplica cota in vigoare la data la care a fost emisa factura ori la data la care a fost incasat avansul.

In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri cota de 19% se va aplica pentru achizitiile in cazul carora exigibilitatea taxei pe valoare adaugata intervine dupa 01 ianuarie 2017.

In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul care transpune prevederile art. 222 din Directiva 112 sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii, ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.


Impozitul pe constructii

Incepand cu 01 ianuarie 2017 impozitul pe constructii este eliminat.

Daca doriti sa vedeti care sunt, pe capitole, modificarile incluse in noul proiect de modificare a Codului fiscal, click aici!


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificari codul fiscal 2017impozitul pe constructiiformularul 205proprietate intelectualacontributia de asigurari sociale de sanatate


Data aparitiei: 05 Decembrie 2016

Votati articolul "Ce modificari prevede Codul fiscal pentru 2017?":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X