La fiecare data a bilantului se efectueaza inventarierea imobilizarilor corporale potrivit prevederilor O.M.F.P. nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
Valoarea contabila a unei imobilizari corporale trebuie comparata cu valoarea sa recuperabila ori de cate ori exista un indiciu de depreciere.
Cand se constata ca valoarea contabila a unei imobilizari este mai mare decat valoarea sa de inventar, valoare recuperabila la data bilantului, se inregistreaza ajustari pentru depreciere sau amortizari suplimentare, in functie de natura deprecierii constatate, reversibile sau ireversibile.
La data inventarului se evalueaza posibilitatea existentei unei deprecieri a imobilizarilor corporale prin analiza unor factori cum ar fi:
- scaderea valorii de piata a activului semnificativ mai mult decat ar fi fost de asteptat ca rezultat al trecerii timpului sau utilizarii;
- au avut loc modificari semnificative, cu efect negativ asupra mediului tehnologic, comercial, economic sau juridic in care societatea isi desfasoara activitatea sau pe piata careia ii este dedicat activul, sau astfel de modificari se vor produce in viitorul apropiat etc;
- exista indicii de uzura fizica sau morala a imobilizarii;
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
- au avut loc modificari semnificative, cu efect negativ asupra societatii, sau se vor produce modificari in viitorul apropiat, in ceea ce priveste gradul sau modul in care imobilizarea este utilizata sau se asteapta sa fie utilizata, cum sunt: situatiile in care imobilizarea devine neproductiva, planurile de restructurare sau de intrerupere a activitatii careia ii este dedicata imobilizarea, precum si planificarea cedarii imobilizarii inainte de data estimata anterior;
- rezultatele economice ale unei imobilizari sunt sau vor fi mai slabe decat cele scontate.
- fluxul de numerar necesar pentru achizitionarea unei imobilizari similare, pentru exploatarea sau intretinerea imobilizarii este semnificativ mai mare decat cel prevazut initial in buget;
- rezultatul din exploatare generat de imobilizare este vizibil inferior celui prevazut in buget;
- are loc o scadere semnificativa a profitului din exploatare prevazut in buget, respectiv o crestere semnificativa a pierderilor prevazute in buget, generate de imobilizare etc.
Pierderea din depreciere se recunoaste ca si cheltuiala in contul de profit si pierdere, prin inregistrarea:
6813 = 291
Cheltuieli de exploatare privind ajustarile
pentru deprecierea imobilizarilor Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor corporale
Daca se inregistreaza ajustari pentru depreciere pentru o imobilizare, anual aceasta va fi analizata pentru a se determina daca mai exista conditiile care au condus initial la inregistrarea ei.
Cand conditiile care au determinat deprecierea activului au incetat, pierderile din depreciere inregistrate se reiau pe venituri, prin articolul contabil:
291 = 7813
Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor corporale Venituri din ajustari pentru deprecierea imobilizarilor
Deciziile privind reluarea unor deprecieri inregistrate in conturile de ajustari au la baza constatarile comisiei de inventariere.
Pentru a aprecia daca ajustarile de valoare trebuie revizuite se au in vedere si urmatoarele informatii:
- daca valoarea de piata a imobilizarii a crescut semnificativ in cursul perioadei;
- daca au avut loc modificari semnificative cu efect favorabil asupra societatii in mediul tehnologic, comercial, economic sau juridic in care societatea isi desfasoara activitatea sau pe piata careia ii este dedicat activul etc.
- daca pe parcursul perioadei au avut loc modificari semnificative, cu efect favorabil asupra societatii in ceea ce priveste gradul sau modul in care imobilizarea este utilizata sau se asteapta sa fie utilizata cum sunt costurile realizate in timpul perioadei pentru a imbunatati si a creste performanta imobilizarii;
- daca performanta economica a unei imobilizari este sau va fi mai buna decat s-a prevazut initial etc.