Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Valorificare marfa deteriorata. Se ajusteaza TVA dedus la cumparare?

Data aparitiei: 21 Iulie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cheltuieli deductibilemarfa deterioratavalabilitatevaloarea de achizitiepret redus


In cazul de mai jos care trateaza comercializarea de produse perisabile, o societate care comercializeaza produse alimentare valorifica o parte din marfa cu ambalaj deteriorat sau termen de valabilitate apropiat de expirare sub valoarea de achizitie.

Vom stabili in ce masura este necesara ajustarea TVA-ului dedus la cumparare, precum si ce documente justificative sunt necesare pentru inregistrarea reducerii de pret (la gestiunea cu amanuntul).

Din punct de vedere al impozitului pe profit, conform Codului Fiscal si a normelor metodologice, pentru determinarea profitului impozabil, sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Nu este conditionat in niciun fel ca venitul sa fie mai mare decat cheltuiala. Cum cheltuiala cu aceste stocuri vandute este o cheltuiala aferenta veniturilor impozabile, rezulta ca aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit.

Singura restrictie este impusa de ORDONANTA Nr. 99 Republicata din 29 august 2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, daca vi se aplica, care mentioneaza lista practicilor comerciale premise astfel:

Cap. V   Practici comerciale

    Art. 16 - Prin vanzari cu pret redus, in sensul prezentei ordonante, se intelege:
    a) vanzari de lichidare;
    b) vanzari de soldare;
    c) vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
    d) vanzari promotionale;
    e) vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;
    f) vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
    g) vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
    h) vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
    i) vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat.

    Art. 17 - Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a) - c), e) - i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare.

In baza acestei ordonante si a normelor de aplicare (HOTaRaRE Nr. 333 din 20 martie 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata) trebuie sa stabiliti procedura corecta de vanzare sub cost si documentatia corespunzatoare.

Din punct de vedere al TVA, ajustarea de TVA se aplica in sensul colectarii daca tranzactia se incadreaza la art. 128 sau in sensul anularii deducerii daca se incadreaza la art. 148. Vanzarea sub cost nu este limitata din punct de vedere al TVA conform Codului Fiscal si al Normelor date in aplicarea acestuia, ca atare nu se impune ajustarea TVA in unul din sensurile amintite.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X