In analiza de mai jos, un proprietar al unui spatiu comercial primeste in septembrie 2014 o adresa prin care i se comunica faptul ca asupra spatiului s-au efectuat lucrari de amenajare in valoare de o suma x. In adresa se precizeaza ca aceste lucrari au fost necesare desfasurarii activitatii specifice, iar din documentele transmise( autorizatie de constructie, proces verbal de terminare a lucrarilor) reiesea ca aceste lucrari s-au efectuat in 2007, procesul verbal de terminare a lucrarilor purtand insa data de 2008.
Se va stabili daca aceasta obligatie fiscala se supune termenului de prescriptie de 5 ani, avand in vedere data comunicarii si data efectuarii lucrarilor.
Datorita faptului ca in intrebare nu se specifica despre ce obligatie fiscala este vorba, incercam sa rezumam informatiile prezentate:
- o persoana fizica inchiriaza un spatiu al carui proprietar este unei persoane juridice,
- persoana juridica efectueaza lucrari de amenajare la spatiul luat in chirie si comunica acest fapt proprietarului in anul 2014,
- lucrarile de amenajare s-au efectuat, conform adresei trimise proprietarului, in anul 2077 si au fost receptionate in anul 2008,
- consideram ca in acest caz se pune problema daca a intervenit prescriptia in ceea ce priveste impozitul datorat pe cladiri sau impozitul pe venitul din chirii, datorat de persoana fizica.
Cu exceptia situatiilor in care legea prevede altfel, orice persoana fizica poate incheia contracte de inchiriere pentru bunuri imobile, in calitate de locator sau chirias.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Legea prevede faptul ca un contract de inchiriere incheiat de o persoana fizica in calitate de locator si inregistrat la organul fiscal competent, precum si orice contract de inchiriere autentificat la notarul public, constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate, in ceea ce priveste plata chiriei.
Potrivit prevederilor art. 62 din Codul fiscal, venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti.
Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta. Venitul net din cedarea folosintei bunurilor se stabileste prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Reprezinta de asemenea venit brut si valoarea investitiilor efectuate la bunurile imobile inchiriate de proprietar care fac obiectul unor contracte de inchiriere.
In termen de 30 de zile de la finalizarea investitiilor, partea care a efectuat investitia este obligata sa comunice proprietarului valoarea investitiei. Proprietarul, are obligatia sa declare la organul fiscal competent valoarea investitiei, in declaratia privind venitul realizat.
In cazul prezentat de d-voastra se intelege ca locatarul nu a comunicat in termen de 30 de zile valoarea investitiei dupa ce aceasta a fost receptionata (anul 2008).
Persoana fizica trebuia sa declare venitul respectiv in declaratia depusa pana in luna mai 2009.
Potrivit dispozitiilor art. 91 din Codul de procedura fiscala, aprobat prin OG nr. 92/2003 data de la care incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscale incepe de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala. Este vorba de data la care organul fiscal are dreptul sa stabileasca si sa determine creanta fiscala, conform prevederilor art. 23 din Codul de procedura fiscala.
Acest drept se prescrie in termen de 5 ani, daca legea nu dispune altfel. Din interpretarea dispozitiilor legale mai sus citate mentionam ca termenul de prescriptie pentru obligatia privind impozitul pe venitul din cedarea folosintei imobilului incepe sa curga de la 1 ianuarie a anului 2009 si se incheie la 31.12.2004.
Nasterea creantei fiscale si a obligatiei fiscale are loc in momentul in care se constituie baza de impunere care le genereaza. Din acest moment se naste si dreptul organului fiscal de a verifica legalitatea si corectitudinea determinarii creantei fiscale si de a solicita indeplinirea obligatiilor fiscale ale contribuabilului.
Consideram ca este putin probabil ca organul fiscal competent sa accepte motivatia ca din anul 2008 nu ati fost informat de investitiile efectuate de chiriasul persoana juridica sau ca acesta a facut modernizari fara sa ceara acordul.
In cazul in care intrebarea d-voastra viza un alt impozit, va rugam sa reveniti cu informatiile necesare.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro