email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Antecontract si cota redusa de TVA. Doua situatii posibile si raspunsurile consultantului

antecontractcota redusaTVAconstructiesumevaloare totalavanzare



In ce priveste aplicarea cotei reduse, avem urmatoarele intrebari:

1.Este posibil ca o persoana care detine deja un teren (mai mare de 250 mp) teren cumparat cu cota TVA de 24 % sau primit mostenire donatie sa contracteze o firma de constructii care sa construiasca o casa  vanduta persoanei, independent de teren aplicand cota redusa de 5% (clientul nu a mai achizitionat cu cota redusa 5% pana acum)?

2. In lege este formularea "Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare".

Etapele sunt: antecontract pe casa - incasare avans de la client, ulterior clientul ia un credit de constructie de la banca, se factureaza pe etape de lucrari, tot ca avans si la final se face contractul de vz-cumparare, storno avans emitere factura finala. Momentul vanzarii se considera contractul sau antecontractul? La toate aceste etape, cota de TVA este cota redusa 5%?

3. Un teren de 500mp se imparte in 2 jumatati a 250 m. Se fac un antecontract pe casa si doua contracte de vanzare - cumparare pe teren de 250 mp unul cu cota TVA 5% unul cu cota TVA 24%.
Daca antecontractul pe casa este cu TVA de 5%, se poate achizitiona inclusiv jumatate de teren tot cu 5% respectand conditiile legale, dar si a doua jumatate de teren cu cota de tva 24%? Sau se considera doua achizitii de teren cu TVA de 24%?



Cota redusa de taxa de 5% prevazuta la art. 140 alin. (2^1) din Codul fiscal se aplica numai pentru livrarea, locuintelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca si un proprietar de bunurile.

            Cota redusa de TVA de 5% se aplica inclusiv pentru terenul pe care este construita locuinta.
 In aplicarea art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal, prin locuinta se intelege constructia alcatuita din una sau mai multe camere de locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care, la data livrarii, satisface cerintele de locuit ale unei persoane ori familii.

            In sensul art. 140 din Codul fiscal, suprafata utila a locuintei de 120 mp nu include anexele gospodaresti. Suprafata terenului pe care este construita locuinta, precum si suprafata utila a locuintei, trebuie sa fie inscrise in documentatia cadastrala anexata la actul de vanzare-cumparare incheiat in conditiile legii.

Valoarea-limita de 380.000 lei cuprinde valoarea locuintei, inclusiv valoarea cotelor indivize din partile comune ale imobilului si a anexelor gospodaresti si, dupa caz, a terenului pe care este construita locuinta, dar exclude unele drepturi de servitute legate de locuinta respectiva.
In calculul suprafetei maxime de 250 mp se cuprind si suprafetele anexelor gospodaresti, precum si cotele indivize din orice alte suprafete dobandite impreuna cu locuinta, chiar daca se afla la numere cadastrale diferite.

Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:


1. In cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;

2. In cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;     

In vederea indeplinirii conditiilor prevazute, cumparatorul va pune la dispozitia vanzatorului, inainte sau in momentul livrarii bunului imobil, o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile stabilite  care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%.
 
            Persoanele impozabile care livreaza locuinte vor aplica cota de 5% inclusiv pentru avansurile aferente acestor livrari, daca din contractele incheiate rezulta ca la momentul livrarii vor fi indeplinite toate conditiile impuse de art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal
si sunt in posesia declaratiei prevazute.
             in situatia in care avansurile au fost facturate prin aplicarea cotei de 24%, datorita neprezentarii de catre cumparator a declaratiei prevazute sau din alte motive obiective, la livrarea bunului imobil se pot efectua regularizarile prevazute la art. 140 alin. (4) din Codul fiscal
in vederea aplicarii cotei de 5%, daca toate conditiile impuse de art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal
, sunt indeplinite la data livrarii.
 
            1. Prin urmare, cota redusa de 5% se aplica pentru toate etapele intermediare, la facturarea avansurilor si la receptia fianala, daca sunt indeplinite condtiile si daca constructorul se afla in posesia declaratiei.
            Daca la momentul facturarii avansurilor constructorul nu se afla in posesia declaratiei pe propria raspundere data de catre beneficiar, facturile de avans se emit cu cota de 24%, iar la emiterea facturii finale daca sunt indeplinite conditiile se storneaza facturile si se emite factura finala cu cota de 5%, realizandu-se regularizarea.
 
2. In ceea ce priveste vanzarea separata a terenului, consider ca prevederile art. 140 alin  2^1 se refera la o valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, ce nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie.

    Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. in cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte.

            Consider ca vanzarea separata a terenului de locuinta nu se incadreaza in aceste prevederi.
 
3. Terenul aferent locuintei se poate vinde impreuna  cu aceasta, aplicand cota redusa de 5% asupra valorii totale, daca se incadreaza in conditiile cerute de legislatie.
            Daca se vinde o jumatate de teren fara constructie, aceasta tranzactie nu indeplineste conditiile pentru a fi vanduta cu cota redusa de 5%.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
antecontractcota redusaTVAconstructiesumevaloare totalavanzare


Data aparitiei: 08 Decembrie 2014

Votati articolul "Antecontract si cota redusa de TVA. Doua situatii posibile si raspunsurile consultantului":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X