email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Drepturi de autor si obligatii declarative. Cum inregistram veniturile?

Drepturi de autorobligatiiimpozit pe venitregistredeclarareANAFplatitorul de venit

In cazul urmator, o persoana fizica salariata incheie in data de 05.12.2014 un contract de cesiune drepturi de autor cu o persoana juridica, perioada contractului fiind de doua saptamani. In contract se face mentiunea retinerii impozitului pe venit de 10 % de catre platitorul de venit. Persoana fizica a incasat venitul in data 16.12.2014.

Vom vedea care sunt obligatiile persoanei fizice de declarare a veniturilor la ANAF si termenele de declarare. De asemenea, in cazul in care persoana fizica incheie mai multe contracte cu persoane juridice diferite, vom vedea daca are obligatia declararii fiecarui contract la ANAF. In plus, stabilim ce registre utilizeaza persoana fizica pentru inregistrarea veniturilor.

1. Intrucat veniturile persoanei fizice au fost supuse unui impozit pe venit anticipat calculat prin retinere la sursa in cota de 10% aplicata la venitului brut in conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. a) si alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana fizica va avea obligatia declararii veniturilor din drepturi de autor realizate in anul 2014 in vederea calcularii impozitului anual pe venit datorat si a diferentelor de impozit ramase de plata.

Astfel cum se prevede si la art. 50 alin. (1) din Codul fiscal, venitul net anual din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile stabilite in mod forfetar egala cu 20% din venitul brut si a contributiilor sociale obligatorii platite. Venitul brut din drepturi de proprietate intelectuala cuprinde atat sumele incasate in cursul anului, cat si retinerile in contul platilor anticipate efectuate cu titlu de impozit si contributiile obligatorii retinute de platitorii de venituri.

In acest scop, persoana fizica va completa formularul 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania (OPANAF 3883/2013) pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Astfel, veniturile din drepturi de autor realizate in luna decembrie 2014 vor face obiectul declararii prin completarea Declaratiei 200 si depunerea acesteia pana la data de 25 mai 2015, ca regula generala la organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana fizica are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii.

Impozitul anual datorat se stabileste de organul fiscal competent pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitul net anual impozabil, fiind emis, pe baza datelor din declaratia privind veniturile realizate si a celorlalte informatii existente in evidenta fiscala, formularul 250 - Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice, pana la data de 15 septembrie a anului urmator celui pentru care se face impunerea.

Diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuale se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.

In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, precizam ca persoana fizica nu va datora, avand si calitatea de salariat, nici contributia individuala de asigurari sociale (art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal) si nici contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (art. 296 indice 23 alin. (2) din Codul fiscal).
 
2. Obligatia de inregistrare fiscala revine persoanei fizice in conformitate cu prevederile art. 72 din Codul de procedura fiscala, prin depunerea formularului 020 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane (OMFP 35/2014) in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, data obtinerii primului venit, dupa caz, in cazul persoanelor fizice. In situatia in care persoana fizica obtine venituri din drepturi de autor de la mai multi platitori, nu are obligatia declararii fiecarui contract la administratia fiscala. Declaratia de inregistrare se completeaza asadar cu ocazia primei inregistrari fiscale si se depune direct sau prin imputernicit/reprezentant fiscal la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata.

In acest sens, pentru declararea vor completa si depune o singura Declaratie 200. Regula generala privind declararea veniturilor din activitati independente prevede ca in situatia in care o persoana fizica realizeaza venituri din activitati independente din mai multe surse, Declaratia 200 se completeaza pentru fiecare categorie de venit si pentru fiecare sursa de realizare a venitului. Exceptie de la aceasta regula o reprezinta persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori care depun o singura declaratie, in sensul ca vor cumula veniturile brute, respectiv cheltuielile deductibile, in vederea declararii sumei cumulate.
 
3. Potrivit art. 50 alin. (4) din Codul fiscal, pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, contribuabilii completeaza numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari. Aceasta reglementare este optionala pentru cei care considera ca isi pot indeplini obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul de venit. Acesti contribuabili au obligatia sa arhiveze si sa pastreze documentele justificative cel putin in limita termenului de prescriptie prevazut de lege. Asadar, nu vor avea obligatii suplimentare referitoare la evidentierea veniturilor acele persoane fizice care asi completeaza declaratia de venit pe baza documentelor eliberate de platitor.

Precizam ca incepand cu 1 ianuarie 2014, pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, contribuabilii vor completa in loc de partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari, numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala, pe care anterior nu aveau obligatia de a-l completa. Vor ramane in vigoare prevederile conform carora persoanele fizice care realizeaza drepturi de autor isi pot indeplini obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul de venit. Contribuabilii care isi indeplinesc obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul de venit vor trebui sa arhiveze si sa pastreze documentele justificative cel putin in limita termenului de prescriptie prevazut de lege si nu au obligatii privind evidenta contabila.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Drepturi de autorobligatiiimpozit pe venitregistredeclarareANAFplatitorul de venit


Data aparitiei: 17 Decembrie 2014

Votati articolul "Studiu de caz: Drepturi de autor si obligatii declarative. Cum inregistram veniturile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X