Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cheltuieli sociale. Cum se constituie fondul pentru plata cheltuielilor sociale deductibile?

Data aparitiei: 14 Ianuarie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
cheltuielile socialeplata cheltuielilordeductibilecadouriimpozitprofitfond de salarii

In ce priveste cheltuielile sociale, vom raspunde urmatoarelor intrebari:

1. Cum se constituie fondul pentru plata cheltuielilor sociale deductibile limita si ce plati se pot face din acesta (nivelul de constituire, felul de cheltuieli, inregistrari contabile etc.)

2.  Se pot face plati in cursul anului de mai multe ori (cadouri oferite de sarbatori sub forma de bani)? Sumele mai mari de 150 lei pe persoana se considera venituri impozabile, adunandu-se la castigurile lunare realizate?


1) Potrivit art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, "cheltuielile sociale sunt deductibile
in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Intra sub incidenta acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru inmormantare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati ori unitati aflate in administrarea contribuabililor: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, pentru scolile pe care le au sub patronaj, precum si alte cheltuieli efectuate in baza contractului colectiv de munca. In cadrul acestei limite, pot fi deduse si cheltuielile reprezentand: tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, cadouri in bani sau in natura oferite copiilor minori si salariatilor, cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi in gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament."

Asadar, cota de 2% se aplica la rulajul debitor al contului 641 "Cheltuieli cu salariile personalului".
Inregistrarea contabila va fi:

6458 "Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala" = 423 "Personal - ajutoare materiale datorate".

2) Conform prevederilor art.55 alin 4) lit. a) din Codul fiscal nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Cadouri in bani si/sau in bunuri nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii potrivit prevederilor art. 296^15 lit. b) din  Codul Fiscal

Cadourile in bani si in natura acordate cu ocaziile de mai sus care depasesc 150 lei, precum si cadourile oferite cu alte ocazii sunt impozabile din punctul de vedere al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii.

Din punctul de vedere al impozitului pe profit suma este deductibila daca se incadreaza in limita a 2% din fondul de salarii anual, dupa cum dispun prevederile art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X