Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Reconstituire documente financiar-contabile. Cum se poate inregistra capitalul social in contabilitate?

Data aparitiei: 28 Octombrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
capital socialbalanta contabiladocumente financiar-contabileOMFP 2634/2015

In analiza de mai jos, avem cazul unei firme infiintate in 2011 si care nu mai are extrasele de cont ca suport pentru inregistrarea capitalului social in contabilitate. Banca nu mai poate elibera duplicate dupa extrase de cont pentru firma deoarece nu a desfasurat activitate prin banca si s-au inchis conturile automat.

Stabilim daca se poate inregistra capitalul social in contabilitate in baza statutului societatii, cu precizarea ca firma nu are capitalul social inregistrat in balanta contabila.

Iata raspunsul specialistului:

Potrivit punctului 27 din Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin Ordinul 2634/2015, pentru a putea fi inregistrate in contabilitate, operatiunile economico-financiare trebuie sa fie justificate cu documente originale, intocmite sau reconstituite potrivit prezentelor norme.

Dovada ca s-a varsat efectiv capitalul social poate sa reiasa si dintr-un act eliberat de registrul comertului (document original).
 
Totusi, daca s-a vasat suma intr-un cont la banca, ea a fost si cheltuita. Fara extrasul de cont, nu puteti inregistra cheltuielile respective.
 
Potrivit punctului 32 din aceleasi norme, in cazul in care documentul disparut a fost emis de alta entitate, reconstituirea se va face de entitatea emitenta, prin realizarea unei copii de pe documentul existent la entitatea emitenta. In acest caz, entitatea emitenta va trimite entitatii solicitante, in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la primirea cererii, documentul reconstituit. Este cazul extrasului de cont. In cazul solicitarii, banca este obligata conform legii sa va elibereze duplicat, chiar daca nu mai aveti cont deschis.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil


 

 

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X