Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Monografii contabile

Lichidare microintreprindere cu obiecte de inventar. Cum facem monografia contabila?

Data aparitiei: 05 Decembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
monografie contabilalichidaremicrointreprindereobiecte de inventarinregistrari contabile

In cazul urmator, o microintreprindere neplatitoare de TVA nu a mai desfasurat activitate din anul 2014 si doreste sa inchida societatea. Societatea detine patru calculatoare cu licenta, scaune, birouri inregistrate drept obiecte de inventar si date in consum (nu apar inregistrate in contul 303 drept sold). Vom vedea cum pot fi scoase din gestiune si daca se pot vinde catre asociat urmand sa se plateasca impozit pe venit. Societatea are asociat unic si acesta doreste sa ii revina aceste bunuri. Expertul contabil ne va sfatui cum sa procedam corect.

Este mai avantajos sa vindeti obiectele de inventar decat sa le predati juridic, deoarece impozitul pe venitul microintreprinderii este 3%, iar impozitul pe veniturile obtinute din lichidarea unei societati la nivelul persoanei fizice este 16%.

Ca sa puteti vinde obiectele, trebuie, in opinia mea, sa le readuceti pe stoc. Consider ca nu puteti descarca gestiunea creditand contul 8035, deoarece, potrivit OMFP 1802/2014 cu ajutorul contului 8035 "Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta" se  tine evidenta stocurilor de natura obiectelor de inventar date in folosinta. In debitul contului 8035 se inregistreaza valoarea stocurilor de natura obiectelor de inventar date in folosinta, iar in credit, aceleasi stocuri, in momentul scoaterii lor din folosinta (nu in momentul scoaterii din evidenta).  Soldul contului reprezinta valoarea stocurilor de natura obiectelor de inventar date in folosinta.
 
Cand le-ati dat in folosinta, ati intregistrat 603 = 303 si 8035 = -
La data lichidarii, obiectele nu mai sunt in folosinta, deci le reluati pe stoc in clasa 3 de conturi si inregistrati 303 = 603 si - = 8035.
Apoi le puteti vinde: 461 = 7583
si le scoateti din evidenta: 6583 = 303.
 
Potrivit art. 7 punctul 33 din Codul fiscal, valoarea de vanzare trebuie sa fie valoarea de piata:

"principiul valorii de piata - atunci cand conditiile stabilite sau impuse in relatiile comerciale sau financiare intre doua persoane afiliate difera de acelea care ar fi existat intre persoane independente, orice profituri care in absenta conditiilor respective ar fi fost realizate de una dintre persoane, dar nu au fost realizate de aceasta din cauza conditiilor respective, pot fi incluse in profiturile acelei persoane si impozitate corespunzator".

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X