Analiza urmatoare propune ca subiect cazul in care s-a achizitionat un aparat folosit pentru determinarea valorii clorului in apa potabila livrata cu valoare de 1300 lei/bucata. Furnizorul a facturat si un set de reactivi necesari determinarilor clorului in apa ,dar in dreptul acestor reactivi pe factura este trecuta doar cantitatea cu pret zero si valoare zero.
Stabilim, in aceste conditii, care este inregistrarea contabila si cum se pot respecta prevederile art. 75 alin. (1) din Ordinul 1802/2014 referitoare la inregistrarea bunurilor la data intrarii in entitate si daca respectivilor reactivi li se da cod de material.
Potrivit punctului 75 alin. (1) lit. d) din OMFP 1802/2014, La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care, pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit, se stabileste la valoarea justa.
In cazul bunurilor obtinute cu titlu gratuit, valoarea justa se substituie costului de achizitie.
Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr‐o evaluare efectuata, de regula, de evaluatori autorizati, potrivit legii. In cazul de fata, pentru stabilirea valorii juste, puteti utiliza pretul de vanzare din lista de preturi a furnizorului.
Prin urmare, pentru respectarea punctului 75 alin. (1) lit. d) din OMFP 1802/2014, evidentierea materialelor consumabile se va face la valoarea justa, care in acest caz este pretul acestora din lista furnizorului, iar inregistrarile contabile sunt:
302 = 758 valoarea justa a materialelor
Consumul acestora, in baza bonului de consum:
602 = 302 valoarea justa a materialelor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025 Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Raspuns oferit pentru