In Senat a fost votat un proiect de lege care ar putea conduce la pedepsirea evaziunii fiscale doar prin munca in folosul comunitatii ori cu pedepse cu suspendare, cu conditia ca inculpatii sa acopere prejudiciul.
Initiativa legislativa vine din partea a 16 deputati ce fac parte din partidul PSD si ar urma sa aduca o modificare Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Aceasta a fost votata cu 74 de voturi “pentru”, 33 “impotriva” si nicio abtinere.
Acest proiect prevede ca evaziunea fiscala sa fie sanctionata cu pedepse cu inchisoarea, cuprinse intre 5 si 15 ani, doar in cazul pedepselor majorate – asocierea in vederea savarsirii evaziunii fiscale, iar daca prejudiciul depaseste 500.000 de euro, pedeapsa se majoreaza cu 7 ani.
Referitor la inculpatii care achita prejudiciul in cursul urmaririi penale, dosarul va fi clasat. Prin urmare, persoana acuzata nu va mai avea antecedente penale.
Insa in cazul in care inculpatul va achita prejudiciul in cursul judecatii, atunci va fi aplicata o amenda penala sau o decizie de efectuare de munca in folosul comunitatii pe o perioada de maximum 6 luni.
Ce se intampla daca inculpatul nu are suma de bani necesara? Se pare ca este suficient sa isi ia un angajament ca o va achita in cursul urmatorului an.
Art. 10 – Se introduce un nou alineat, alin. (12), cu urmatorul cuprins:
“In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazuta de art. 8 si art. 9, daca in cursul judecatii, pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul isi ia angajamentul ca va acoperi integral, in termen de 1 an, pretentiile partii civile la care se adauga dobanda legala, se va dispune sanctiunea de 1 an de inchisoare cu suspendare. In situatia in care condamnatul nu acopera suma dispusa in termenul stabilit, pedeapsa cu suspendare se va transforma in pedeapsa inchisorii cu executare.”, se arata in proiect.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examen Consultant Fiscal 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Urmeaza ca proiectul sa fie dezbatut pentru votul final in camera Deputatilor.