Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Venituri din arenda realizate in 2019. Obligatiile platitorilor de venit si ale beneficiarilor

Ultima actualizare: 14 Mai 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Venituri din arenda realizate in 2019. Obligatiile platitorilor de venit si ale beneficiarilor
declaratia unicasalariu brutimpozit venitdeclaratia 112

Si in anul 2019 impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului. Venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal. Aceste hotarari se transmit, in cadrul aceluiasi termen, directiilor generale regionale ale finantelor publice, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Veniturile se declara de catre platitorul de venit in declaratia 112.

In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, persoanele fizice datoreaza aceasta contributie daca estimeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri, din urmatoarele categorii de venituri:

    • venituri din activitati independente;
    • venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
    • venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
    • venituri din cedarea folosintei bunurilor;
    • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
    • venituri din investitii;


    • venituri din alte surse.
 
Incadrarea in acest plafon se analizeaza prin luarea in calcul a urmatoarelor venituri:

    a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente,
    b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare;
    c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice;
    d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
    e) venitul si/sau castigul din investitii. În cazul veniturilor din dobânzi se iau în calcul sumele încasate, iar în cazul veniturilor din dividende se iau în calcul dividendele distribuite şi încasate începând cu anul 2018;;
    f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
    g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.

In anul 2019 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este:

    a. 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 12,43 lei/ora conform H.G. nr. 937/2018, cu excepția situatiilor de la pct. b. si c .

    b. 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, conform H.G. nr. 937/2018

    c. 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora, pentru domeniul constructiilor conform O.U.G. nr. 114/2018, exclusiv pentru domeniile de activitate prevazute la art. 66 pct. 1 din aceasta ordonanta de urgenta.

Conform art. 2 din HG 937/2018 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in aplicarea prevederilor art. 164 alin. (12) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu 1 ianuarie 2019, toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii se determina prin raportare la nivelul de 2.080 lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Astfel, la determinarea plafonului anual se ia in considerare salariul minim de 2.080 lei/luna. Ca atare, pentru anul 2019 plafonul este de 24.960 lei (2.080 lei/luna x 12 luni).

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară. Cota este 10%.

Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din arenda obtinut de la un singur platitor de venit, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit – persoana juridica sau alta entitate care are obligatia de a conduce evidenta contabila - are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa depuna declaratia 112. Declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, in anul in curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei anuale datorate.

In situatia in care aceste venituri sunt realizate din mai multe surse si/sau categorii de venituri, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, - 24.960 in anul 2019 - contribuabilul desemneaza, prin contractul incheiat intre parti, platitorul de venit care are obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei si de la care venitul realizat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara.

Platitorul de venit desemnat depune declaratia 112 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei datorate (2.496 lei/an).

In cazul in care nivelul venitului net din arenda estimat a se realiza este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, contributia de asigurari sociale de sanatate nu se retine la sursa de catre platitorul de venit.
 

Asadar, cu privire la obligatiile platitorului de venit se disting urmatoarele:

    • nu are obligatia sa retina la sursa CASS pentru persoanele fizice care, in anul 2019, estimeaza venituri sub 24.960 lei de la acest platitor;

    • pentru veniturile estimate de la acest platitor de venit peste 24.960 lei acesta va retine CASS la sursa daca persoana fizica obtine il desemneaza pe acesta, prin contractul incheiat intre parti, sa calculeze, sa retina, sa declare si sa plateasca contributia datorata. Si in cazul in care persoana fizica obtine venituri cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara, de la un singur platitor aceasta trebuie să il desemneze pe acesta, prin contractul incheiat intre parti, sa calculeze, sa retina, sa declare si sa plateasca contributia datorata.

In cazul in care nivelul venitului net din arenda estimat a se realiza este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia iar venitul net cumulat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara contribuabilul are obligatia depunerii declaratiei unice pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Pana la aceasta data va efectua si plata contributiei.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X