Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie fiscala Contabilul.ro | Stiri

Proiectul de modificare a Legii insolventei, gata in curand! Lista cu principalele modificari

Data aparitiei: 12 Septembrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiectul de modificare a Legii insolventei, gata in curand! Lista cu principalele modificari
legea insolventeimfpfalimentcreante bugetare

Eugen Teodorovici, Ministrul Finantelor Publice, sustinea inca de luna trecuta ca Legea insolventei va fi supusa unor schimbari radicale. ”Cadrul legal pe insolventa trebuie schimbat radical. In primul rand nu ar trebui sa mai permita ca o firma in insolventa sa aiba relatii comerciale cu o firma din grup. E clar ca tu pe acea firma o ridici, iar eu, statul, sunt pagubit. Alta problema, sa nu mai fie dat un termen lung. Trebuie sa fie un singur termen, daca l-ai incalcat faliment sa scrie pe firma. Aceste lucruri nu sunt legale si morale si se vor schimba cu modficarea acestei legi”, anunta atunci ministrul Finantelor pentru un post de televiziune.


Este posibil ca Guvernul sa adopte in curand, printr-o Ordonanta de Urgenta, un proiect de modificare a legii insolventei, anunta hotnews.ro. Potrivit unui document, MFP vrea sa stabileasca un termen de maximum 30 de zile in care sa fie judecate cererile de trecere la faliment pentru firmele aflate in insolventa. Mai mult de atat, Comisia de Prognoza vrea ca firmele care sunt in insolventa de mai mult de 5 ani si au datorii la stat sa intre automat in faliment.

In primele sapte luni ale acestui an, au intrat in insolventa 5.237 de firme, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului. Numai in primele 4 luni ale anului 2018 au fost radiate 28.787 firme. Numarul firmelor radiate a crescut cu 4,91% in comparatie cu primele 4 luni ale anului 2017.
 

Iata mai jos o lista cu principalele propuneri ale MFP!
 

- Cererile de trecere la faliment de la insolventa vor fi judecate in termen de maximum 30 zile. In prezent, acestea se judeca dupa multe luni de la depunere.

-  impunerea unui prag maxim de 50% al creantelor bugetare in total creante la data deschiderii procedurii, daca cererea este formulata chiar de debitor, fiind astfel urmarita intarirea regulilor referitoare la intrarea in insolventa, respectiv prevenirea intrarii in precedura doar pentru a evita plata obligatiilor bugetare.

- Se propune introducerea alineatului “Creditorul care are si calitatea de administrator special nu va putea vota cu privire la deciziile referitoare la activitatea curenta a debitorului, in caz contrar hotararea putand fi anulata de judecatorul-sindic."

- Administratorul judiciar va depune lunar un raport cuprinzand descrierea modului in care si-a indeplinit atributiile, inclusiv cele legate de urmarirea operatiunilor efectuate in baza avizului prealabil, justificarea cheltuielilor efectuate cu administrarea procedurii sau a altor cheltuieli efectuate din fondurile existente in averea debitorului, precum si, daca este cazul, stadiul efectuarii inventarierii. In raport se va mentiona conduita debitorului in raport cu organul fiscal central sau local, cu indicarea aspectelor relevante ce rezulta din respectarea obligatiilor fiscale, inclusiv cele referitoare la autorizari sau autorizatii necesare desfasurarii activitatii, a eventualelor acte de control incheiate de organe de control, si onorariul incasat al administratorului judiciar, cu precizarea modalitatii de calcul al acestuia.

- Creantele fiscale constatate printr-un act administrativ fiscal contestat, vor fi admise la masa credala si inscrise sub conditie rezolutorie pana la finalizarea actiunii in contencios.

-  O noua prevedere este referitoare la posibilitatea sanctionarii practicianului in insolventa si obligarii la plata unor cheltuieli in cazul in care in calitatea sa de reprezentant nu-si indeplineste corespunzator atributiile.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X