email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reglementari contabile privind comertul electronic. Cum intocmesti monografia contabila

comert electronicmonografie contabilaTVApersoane impozabileLegea nr. 365/2002


Comertul electronic este reglementat ca tehnic a de vanzare prin Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, republicat a in Monitorul Oficial nr. 959 din 29 noiembrie 2006. Aplicarea acestei legi este reglementat a prin H.G. nr. 244/2007 privind autoritatile competente responsabile cu aplicarea legislatiei din domeniul protectiei consumatorilor si cooperarea dintre autorit atile nationale in acest domeniu publicata in Monitorul Oficial nr. 187 din 19 martie 2007.

Pentru comertul online de bunuri se intocmesc aceleasi documente ca pentru comertul obisnuit. Achizitia marfurilor de la furnizori se realizeaz a pe baza de factura, aviz de insotire a marfii urmat de factura, factura externa si declaratie vamala de import, in functie de tipul furnizorului. La vanzarea marfurilor se emite factura cu sau f ara TVA, in masura in care societatea care efectueaza acest tip de comert este sau nu inregistrata in scopuri de TVA, dar si in functie de natura livrarii, respectiv livrare locala, livrare intracomunitara, livrare in state terte, precum si de calitatea beneficiarului: persoan a impozabila sau neimpozabila in scop de TVA.

Daca marfurile sunt transmise clientilor prin curier si sunt achitate la expeditie, atunci firma de curierat elibereaz a o chitanta-ramburs pentru sumele incasate in numerar de la clienti. Intre societate si firma de curierat, decontarea sumelor se poate realiza, optional, cu ajutorul facturii de decontare prevazut a de ct. 19 alin. (5) lit. b) din Normele metodologice date in aplicarea art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal. Detalierea acestei proceduri a fost stabilita de legiuitor conform pct. 19 alin. (3) din H.G. nr. 44/2004, din care consideram necesar sa prezentam urmatorul extras: "Persoana care achita sume in numele si in contul altei persoane nu primeste facturi pe numele s au si nici nu emite facturi pe numele sau. Pentru recuperarea sumelor achitate in numele si in contul altei persoane se poate emite, in mod optional, o factura de decontare de catre persoana impozabila care a achitat respectivele facturi. In situatia in care partile convin sa isi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi mentionat a distinct, fiind inclusa in totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite beneficiarului insotita de factura achitata in numele sau. Persoana care a achitat facturile in numele altei persoane nu exercit a dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colecteaza taxa pe baza facturii de decontare si nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Beneficiarul ale c arui facturi au fost achitate de alta persoana isi va deduce in conditiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisa pe numele sau de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura achitata."

In conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. Pentru livrarea in tara, consideram ca factura se va emite cu TVA, avand in
vedere inregistrarea in scopuri de TVA a vanzatorului, cunoscand prevederile de la art. 126 din Codul fiscal.

Pentru livarea in Comunitate sunt posibile urmatoarele situatii:

a) daca beneficiarul comunica un cod valabil de TVA, atunci factura se emite in regim de scutire de TVA, conform art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. Anterior livrarii, societatea trebuie sa se inregistreze in registrul operatorilor intracomunitari conform art. 1582 din Codul fiscal, sa declare livrarea in declaratia 390 pana in data de 25 a lunii urmatoare si sa depuna decontul de TVA 300, conform vectorului fiscal. Documentele justificative pentru scutirea de TVA si procedura aplicabil a este reglementata de O.M.F.P. nr. 3.419/2009 privind scutirea de TVA.

b) daca beneficiarul nu comunica un cod valabil de TVA, atunci livrarea este supusa TVA, se va emite factura cu TVA, iar livrarea este asimilat a unei vanzari nationale.

Inregistrari contabile

-  Achizitia marfurilor de la furnizori:

%                          =                         401
371                                                 "Furnizori"
"Marfuri"
4426
"TVA deductibila"
-  Plata facturilor emise de furnizori pentru achizitia de marfa:

401                           =                        5121
"Furnizori"                                "Conturi la banci in lei"
-  Livrarea marfurilor catre clienti:
4111                          =                         %
"Clienti"                                              707
                                     "Venituri din vanzarea m arfurilor"
                                                       4427
                                                "TVA colectata"


NOTA!

Aplicarea TVA se va face dupa caz, in functie de tipul clientului (din Romania  sau din UE - persoana impozabila sau neimpozabila).

-  Scaderea din gestiunea de marfa vanduta:

607                         =                           371
"Cheltuieli cu marfurile"                            "Marfuri"
-  Emiterea facturii de decontare c atre curier:
461                          =                       4111
"Debitori diversi"                                "Clienti"
-  Incasarea facturii de decontare:
5121                         =                         461
"Conturi la banci in lei"                      "Debitori diversi"

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
comert electronicmonografie contabilaTVApersoane impozabileLegea nr. 365/2002

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 31 Octombrie 2012


Votati articolul "Reglementari contabile privind comertul electronic. Cum intocmesti monografia contabila":
Rating:

Nota: 3.55 din 5 din 11 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 31 Octombrie 2012 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X