email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

S-a schimbat regimul acordarii esalonarilor la plata. AFLA aici noile modificari

Legea nr. 571/2003esalonare la plataobligatii fiscalecreante fiscalemajorari de intarziere

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 627/02.09.2011, a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 30/31.08.2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

Astfel, de la data de 17 septembrie 2011, nu se va mai acorda esalonare la plata pentru obligatiile fiscale stabilite prin acte administrative fiscale, care la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, sunt suspendate, in conditiile art. 14 (cand persoana vatamata cere instantei competente sa dispuna suspendarea executarii actului administrativ unilateral pana la pronuntarea instantei de fond) si art. 15 (suspendarea executarii actului administrativ unilateral se solicita de reclamant prin cerere adresata instantei competente pentru anularea, in tot sau in parte, a actului atacat) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.

In ceea ce priveste ordinea de stingere a obligatiilor fiscale, au fost dispuse noi prevederi care reglementeaza ordinea de stingere a obligatiilor fiscale in cazul in care in perioada dintre data eliberarii certificatului de atestare fiscala si data comunicarii deciziei de esalonare la plata contribuabilul efectueaza plati in conturile bugetare aferente tipurilor de creante fiscale ce fac obiectul esalonarii la plata in sensul stingerii cu prioritate a obligatiilor exigibile in aceasta perioada si apoi a obligatiilor cuprinse in certificatul de atestare fiscala.

Cu privire la garantiile constituite, actul normativ prevede ca aceste garantii sa acopere sumele esalonate la plata, dobanzile datorate pe perioada esalonarii la plata, plus un procent de pana la 32% (fata de 40%) din sumele esalonate la plata, in functie de perioada de esalonare la plata astfel:

a) pentru esalonari de la 13 la 24 de luni, procentul este de 8% (fata de 10%);

b) pentru esalonari de la 25 la 36 de luni, procentul este de 16% (fata de 20%) ;

c) pentru esalonari de la 37 la 48 de luni, procentul este de 24% (fata de 30%) ;

d) pentru esalonari de la 49 la 60 de luni, procentul este de 32% (fata de 40%) .

Cuantumul garantiilor constituite se modifica si pentru cererile aflate in curs de solutionare in situatia in care exista un acord de principiu. In situatia in care bunurile sunt ipotecate/gajate in favoarea altor creditori, garantiile constituite trebuie sa acopere valoarea pentru care s-a constituit ipoteca/gajul, precum si sumele esalonate la plata, dobanzile datorate pe perioada esalonarii, plus un procent de pana la 32% din sumele esalonate la plata, in functie de perioada de esalonare.

De asemenea, sunt adaugate la conditiile de mentinere a esalonarii la plata achitarea diferentelor de obligatii fiscale stabilite prin declaratii rectificative in termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii declaratiei si achitarea, in termen de cel mult 30 de zile de la data comunicarii instiintarii de plata, a obligatiilor stabilite in acte administrative ce au fost suspendate in conditiile art. 14 sau 15 din Legea nr. 554/2004 si pentru care suspendarea executarii actului administrativ fiscal a incetat dupa data comunicarii deciziei de esalonare la plata.

Contribuabilul poate plati anticipat, partial sau total, sumele cuprinse in graficul de esalonare la plata. In acest caz, contribuabilul notifica organului fiscal, prin cerere, intentia de a stinge anticipat aceste sume. In cazul achitarii anticipate partiale, organul fiscal competent instiinteaza contribuabilul, pana la urmatorul termen de plata din graficul de esalonare, cu privire la stingerea sumelor datorate in contul urmatoarelor rate de esalonare aprobate pana la concurenta cu suma achitata.

In situatia in care se sting anticipat mai mult de 3 rate din graficul de esalonare la plata, organul fiscal competent reface graficul de esalonare, din oficiu, pana la urmatorul termen de plata a ratelor, cu respectarea perioadei de esalonare aprobate. Pe perioada esalonarii la plata, penalitatile de intarziere, aferente obligatiilor fiscale esalonate, se amana la plata prin decizie care se comunica contribuabilului odata cu decizia de esalonare la plata.

Daca esalonarea la plata se finalizeaza si au fost respectate conditiile de esalonare, penalitatile de intarziere si majorarile de intarziere amanate la plata se anuleaza prin decizie a organului fiscal. Anularea penalitatilor se aplica si esalonarilor existente in curs la data intrarii in vigoare a acestor prevederi legale (5 septembrie 2011). In acest regim se include si un procent de 50% din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul acestora, aferente obligatiilor fiscale esalonate. In acest caz, organul fiscal, in termen de cel mult 15 zile de la data primului termen din graficul de esalonare, reface graficul de esalonare pe care il comunica contribuabilului. Pana la data refacerii graficului de esalonare, ratele datorate sunt cele din graficul de esalonare existent.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea nr. 571/2003esalonare la plataobligatii fiscalecreante fiscalemajorari de intarziere


Data aparitiei: 16 Septembrie 2011

Votati articolul "S-a schimbat regimul acordarii esalonarilor la plata. AFLA aici noile modificari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X