In cazul urmator, o companie aeriana, avand inregistrat sediu permanent in Romania, emite pentru bilete avion achizitionate de la ei o chitanta cu numar, date ale companiei din Irlanda, RO-ul sediului permanent din Romania + datele beneficiarului, baza document in euro, 20% TVA document in euro si valoare totala in euro. Vom vedea daca exista dreptul de a deduce TVA, precum si care este monografia contabila si cum se declara in D300/D394.
Iata raspunsul oferit de specialist:
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Din intrebarea formulata, inteleg faptul ca sediul permanent din Romania refactureaza costul unor bilete de avion pe care le-a achizitionat cu TVA deductibila. La refacturare, sediul permanent aplica acelasi tratament fiscal aplicat de catre vanzatorul biletelor, respectiv regimul de taxare.
Daca biletele de avion au fost cumparate de la compania aeriana din Irlanda, iar ruta este din Irlanda in Romania, serviciul este taxabil in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa 4426 = 4427 deoarece este aplicabila exceptia de la regula generala de taxare de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. Exceptia este reglementata prin art. 278 alin. (4) lit. b) conform caruia "Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi: …. b) locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse, in cazul serviciilor de transport de calatori;"
Acest serviciu nu se incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare, motiv pentru care valoarea acestora nu se raporteaza prin declaratia cod 390. Acest aspect este reglementat prin norme, la pct. 16 alin. (1) "Prin exceptie de la regulile generale prevazute la art. 278 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, respectiv persoana impozabila sau persoana neimpozabila, locul prestarii serviciilor prevazute la art. 278 alin. (4) din Codul fiscal se stabileste in functie de regulile prevazute la alin. (4) al art. 278 din Codul fiscal. Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa mentionata la art. 325 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii. "
Practic, in situatia prezentata, avand in vedere faptul ca, prin refacturare, sediul permanent realizeaza o operatiune taxabila, este indeplinita conditia de exercitare a dreptului de deducere, asa cum este reglementata in Codul fiscal prin art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere ", alin. (4) lit. a) din Codul fiscal "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296;….."
In situatia in care sediul permanent este un cumparator-revanzator al biletelor, inregistrarea contabila este cea uzuala:
5323 = 401
" Tichete si bilete de calatorie" "Furnizori"
- daca vanzatorul este din Romania:daca vanzatorul este din Romania:
4426 = 401
"TVA deductibila" "Furnizori"
Valoarea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, la randul 22 "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 20%, altele decat cele de la rd. 25".
In declaratia cod 394 valoarea achizitiei se raporteaza in cartusul C.
- daca vanzatorul este din Irlanda:
4426 = 4427
"TVA deductibila" "TVA colectata"
Valoarea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, la randul 7 "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)" , dar fara/cu reportarea sumei la randul 7.1 "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)".
In declaratia cod 394 valoarea achizitiei pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2) se raporteaza in cartusul D "REZUMAT DECLARATIE cu privire la NUMARUL TOTAL AL PERSOANELOR NEINREGISTRATE IN SCOPURI DE TVA INCLUSE IN DECLARATIE".
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil