Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Expert antifrauda: Aspecte esentiale privind raspunderea civila delictuala in lumina Codului civil actualizat

Data aparitiei: 23 Iunie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
antifraudaraspunderea civilacodul civilcontabilitate

Bogdan Tarlea, expert antifrauda, a explicat intr-un numarul din anul curent al Revistei de Finante si Contabilitate, aparute sub egida MFP, care sunt unele aspecte esentiale privind raspunderea civila delictuala in lumina Codului civil actualizat. 

Raspunderea civila urmareste in principal repararea unui prejudiciu produs ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite, dar are in acelasi timp scopul de a determina in constiinta destinatarilor legii, adica a titularilor de drepturi si obligatii civile, o conduita corecta si responsabila. Obligatia de reparare a pagubei produse ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite are ca scop atat inlaturarea prejudiciului produs partii vatamate, dar prezinta totodata si un pronuntat rol preventiv, urmarind ca fapta susceptibila sa conduca la crearea unui prejudiciu sa nu mai fie savarsita in viitor.

In mod concret, preocuparea de a determina in sarcina destinatarilor legii o atitudine corecta si un comportament responsabil a impus in sistemul de drept civil roman necesitatea stabilirii conceptului de vinovatie ca element al raspunderii civile. 

Culpabilitatea conduitei personale a autorului faptei ilicite cauzatoare de prejudiciu reprezinta o conditie esentiala a angajarii
raspunderii civile, deoarece dupa cum in mod constant a fost statuat atat in doctrina juridica, cat si in jurisprudenta, nu poate exista raspundere civila acolo unde nu exista vinovatie. Pentru a putea fi intrunita conditia existentei vinovatiei este necesar sa existe o legatura subiectiva, de natura psihologica intre autor si fapta ilicita. Mai precis, este necesar ca autorul faptei sa aiba
capacitatea de a aprecia in mod corect si clar circumstantele faptei si pe de alta parte sa isi conformeze conduita in functie de aceasta apreciere, respectiv sa inteleaga semnificatia faptei  sale si a consecintelor acesteia.

Legatura de natura psihologica existenta intre autor si fapta pe care a savarsit-o exprima vinovatia acestuia, considerata in literatura de specialitate ca fiind atitudinea psihica pe care persoana in cauza a avut-o la momentul cand a savarsit fapta ilicita fata de fapta si urmarile acesteia. Vinovatia exprima principiul ca pentru a putea fi angajata raspunderea civila este necesar
ca fapta ilicita generatoare de prejudiciu sa fie imputabila persoanei care a savarsit-o, deci autorului acesteia. Pentru a putea atrage incidenta vinovatiei este obligatoriu ca atitudinea psihica a autorului faptei ilicite sa fie o atitudine negativa, sanctionata de lege, care demonstreaza ignorarea regulilor si normelor juridice instituite de societate. 

Astfel, atitudinea psihica a persoanei trebuie sa presupuna constientizarea semnificatiei sociale a faptei sale si a caracterului antisocial al acesteia si cu toate acestea, manifestarea de vointa a persoanei sa constea in savarsirea faptei si in asumarea consecintelor acesteia. Rezulta, pe cale de consecinta, in baza celor precizate anterior, ca autorul faptei ilicite este vinovat in baza faptului ca a incalcat o prevedere, o norma, o dispozitie a legii, in conditiile in care exista posibilitatea obiectiva si rationala si obligatia legala de a se conforma cerintelor legii, autorul prin manifestarea sa de vointa exteriorizata optand pentru incalcarea normei legale.

Vinovatia reprezinta si sub imperiul noului Cod civil al Romaniei temeiul de baza al raspunderii civile pentru fapta proprie a persoanei, acest aspect fiind explicitat cu claritate de art. 16 alin. (1) al Codului civil, potrivit caruia daca prin lege nu se prevede altfel, persoana raspunde numai pentru faptele sale savarsite cu intentie sau din culpa, atat intentia, cat si culpa reprezentand forme de exprimare ale vinovatiei. 

Cititi continuarea aici!

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X