email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se amana termenul-limita pentru Declaratia 394

declaratia 394termen amanatproiect anafiulieretroactivfebruaried394

Saptamana trecuta ANAF anunta ca Declaratia 394 se afla alaturi de proiecte noi pentru actualizarea declaratiilor si ca "deoarece completarea noilor versiuni de formulare implica interventii in sistemele informatice folosite de catre contribuabili facem publice pregatirile specificatiilor tehnice necesare dezvoltatorilor de aplicatii informatice”.

De asemenea, tot prin intermediul paginii ANAF, am aflat ca se lucreaza simultan la modificarea fluxurilor informationale si la adaptarea sistemelor informatice existente.

Declaratia 394 Noul formular. Termen 1 iulie 2016

Noile versiuni de formulare vor putea fi completate in format electronic si se prezinta sub forma unui fisier PDF cu fisier XML atasat si se preconizeaza ca "depunerea declaratiei semnata prin mijloace electronice de transmitere la distanta, sa se poata face prin portalul e-Romania si portalul e-guvernare".

Informatii noi sustin ca termenul-limita pentru depunerea formularului de TVA D394 se va amana pentru luna iulie, in loc de aprilie, conform Profit.ro.

Termenul stabilit la acest moment pentru Declaratia 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul Romaniei este de 1 aprilie. Conform sursei de mai sus, ANAF ar urma sa publice saptamana viitoare un proiect prin care sa se amane termenul pentru luna iulie.

Totodata, noul proiect pare sa tina cont de masurile cerute de contribuabili prin intermediul platformei lansate de Comisia de taiat hartii.

Iata cum arata una dintre propunerile inscrise pe platforma:

Propunere/reclamatie: Declaratia 394
(368 evaluari, media: 4,54 din maxim posibil 5)

"Incepand cu 1 martie 2016, Declaratia 394 care trebuie depusa de firmele platitoare de TVA va contine campul CNP pentru clientii persoane fizice. Aceasta noua cerinta va ridica probleme majore pentru companii, deoarece multe persoane fizice refuza sa il furnizeze pentru intocmirea facturii. Avand in vedere ca acest tip de clienti nu deduc TVA-ul, nu pot face evaziune fiscala, legitimarea lor cu codul numeric personal pare o necesitate absurda.

Unul dintre domeniile care vor fi afectate sever de aceasta procedura este comertul online unde toate datele clientului sunt inregistrate online, in pagina de comanda. O mare majoritate a persoanelor fizice refuza sa introduca astfel de date personale pe internet.

Un alt aspect contradictoriu al obligativitatii CNP-ului este faptul ca fata de CUI-ul persoanelor juridice nu poate fi verificat, iar in cazul in care este dat de catre client un CNP gresit (voit sau din greseala), declaratia nu va putea fi depusa.

Inca incert, se pare ca toate societatile comerciale vor fi nevoite sa depuna aceasta declaratie rectificata pentru lunile ianuarie si februarie, ori este aproape imposibil sa colectezi aceste date retroactiv."

Proiectul amintit de Profit.ro pare sa elimine unele informatii, precum si obligatia de depunere retroactiva pentru lunile ianuarie si februarie (conform OPANAF 3769/2015 trebuie depusa Declaratia 394 de cei care au perioada de raportare lunara pentru TVA, in noul format, si pentru lunile ianuarie si februarie).

Va vom tine la curent in legatura cu acest subiect pe masura ce ANAF va transmite noi informatii.

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394termen amanatproiect anafiulieretroactivfebruaried394


Data aparitiei: 25 Martie 2016

Votati articolul "Se amana termenul-limita pentru Declaratia 394":
Rating:

Nota: 3.94 din 5 din 53 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X