In analiza de mai jos, avem ca subiect o societate care desfasoara relatii comerciale cu un partener din comunitate din anul 2011. Platile pentru produsele achizitionate sunt efectuate pe baza de comanda, ulterior emitandu-se facturi. La sfarsitul anului 2016, in urma consultarii extrasului de cont societatea a sesizat diferente de sold debitor provenite din facturi emise in anii 2012-2016. In situatia data, vom vedea cum ar trebui inregistrate facturile intrucat acestea contin piese de reparatii - o parte din ele existand fizic in magazie. Mai mult, in anul 2015 furnizorul a fost preluat de o alta societate. Vom vedea daca mai fac aceste facturi obiectul unor inregistrari deductibile, precum si in ce mod se declara acestea in declaratia 300, 390 si Intrastat.
Potrivit pct 65-68 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 :
" 65. - (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
66. - (1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
(2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
(3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
67. - (1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
(2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").
(3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T Ghid de raportare corecta
(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.
68. - (1) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
(2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
(3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea".
Asadar, daca potrivit politicii contabile a societatii, erorile din exercitiile financiare anterioare sunt nesemnificative (de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile ) pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere, deci pot fi trecute pe cheltuieli in exercitiul curent.
Sunt deductibile la calculul rezultatului fiscal daca se demonstreaza ca au fost efectuate in scopul activitatii economice a firmei (in vederea obtinerii de venituri impozabile).
Daca potrivit politicii contabile a societatii, erorile sunt considerate semnificative, atunci se vor corecta pe seama rezultatului reportat.
In decontul de TVA, facturile se vor inregistra pe randurile de regularizari taxa dedusa si se vor depune declaratii rectificative pentru D390 si Intrastat.
Facturile cuprinzand piese de schimb care mai exista fizic in magazie se inregistreaza utlizand conturile de stocuri (3024 "Piese de schimb").
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal