Studiul de caz prezentat mai jos are drept subiect o societate neplatitoare de TVA pe teritoriul Romaniei, dar care a depus D091 pentru a fi platitoare de TVA pe teritoriul UE pentru prestari de servicii efectuate de noi. Vom afla in continuare de la expert daca obligativitatea de a depune D390 este trimestriala sau lunara. De asemenea, mai este important de aflat daca se mai depune alta declaratie in afara de Declaratia 112 si Declaratia 100.
Iata raspunsul specialistului!
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Inregistrarea in scop special de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal, nu ofera calitatea de platitor de TVA si pentru operatiuni derulate cu parteneri din Romania. Este un cod de TVA (valid VIES) valabil doar pentru tranzactii cu parteneri din UE.
Facturile emise catre persoane impozabile care prezinta cod valid de TVA, din UE se vor emite pe baza codului special de TVA, fara TVA, cu mentiunea “neimpozabil in Romania”. Facturile emise catre clienti intracomunitari, care comunica un cod valid de TVA, se vor declara in Declaratia 390.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Facturile se declara in Declaratia recapitulativa 390, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturilor respective, cu cod P.
Asadar, societatea va avea obligatia sa depuna declaratia 390, punctual, numai in lunile in care factureaza catre parteneri din UE, care detin un cod valid de TVA (verificabil VIES).
Dupa depasirea plafonului de 220.000 lei la venituri, intr-un an fiscal (an 2018), societatea are obligatia sa se inregistreze in scop de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului, conform prevederilor de la art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Data atingerii sau depasirii se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
Dupa inregistrarea in scop normal de TVA, societatea trebuie sa anuleze codul special de TVA, valabil pentru operatiuni intracomunitare si sa emite facturi in baza codului normal de inregistrare fiscal si sa depuna declaratiile 300 si 394.
Daca nu veti mai avea alte tranzactii, veti depune trimestrial D100 si D112 lunar sau trimestrial, in functie de numarul de salariati.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.